Vergelijken loont!

7 Tips om jouw zorgverzekering te kiezen

Het eind van het jaar nadert. Dit betekent dat we moeten nadenken over onze zorgverzekering. Welke behoeftes heb je? Welke zorg wil je vergoed krijgen? Hoe belangrijk vind je het om zelf je zorgverleners te kunnen kiezen? Wil je een lage of een hoge eigen bijdrage. Je hebt echt iets te kiezen en vergelijken loont! Je bespaart al enkele tientjes of soms wel meer dan € 100,-. In dit artikel zetten we enkele tips voor jou op een rij. Zo ga je 2024 in met een goede zorgverzekering en weet jij zeker dat je niet te veel betaalt.  

Bekijk alle voordelen van VGZ Zorgt en bereken je premie

Kies jouw basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen van VGZ Zorgt. Zo profiteer jij van extra collectieve voordelen voor een gezonder leven. Bekijk alle vergoedingen, vergelijk en stap gelijk over.

Tip 1 – De basisverzekering: natura- of combinatiepolis

Tip 1 – De basisverzekering: natura- of combinatiepolis

De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg door een basisverzekering wordt vergoed. Een basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorg: een bezoek aan de huisarts bijvoorbeeld, een ziekenhuisverblijf en medicijnen. Dit betekent dat de dekking van alle basisverzekeringen bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Alhoewel... dat niet helemaal klopt.

Het is belangrijk om na te denken hoe belangrijk jij het vindt om zelf een zorgverlener te kunnen kiezen. Het zit zo: zorgverzekeraars maken onderscheid tussen natura- en combinatiepolissen.

 

Tip 2 – Een hoog of laag eigen risico?

Standaard betaal je een eigen risico van € 385,-. Dat wil zeggen dat je de eerste € 385,- aan zorg uit de basisverzekering zelf moet betalen. Alle kosten daarboven worden volgens de regels van jouw zorgverzekering vergoed. Maak je aanspraak op je aanvullende zorgverzekering, dan geldt geen eigen risico. 

Bij veel zorgverzekeraars kun je kiezen voor een hoger eigen risico tot zelfs € 885,-. Bij een hoger eigen risico bijdrage daalt de premie per maand. Dat kan interessant zijn. De consumentenbond geeft een belangrijke tip als je nadenkt over de hoogte van je eigen risico: kies alleen voor een hoog eigen risico als je zeker weet dat je dat je dit bedrag kunt betalen; als je zelf een financiële buffer hebt. 

Tip 2 – Een hoog of laag eigen risico?
Korting en extra's

Haal meer uit jouw zorgverzekering met het lidmaatschap van Groene Kruis Ledenorganisatie

Groene Kruis Ledenorganisatie wil jou helpen om gezonder ouder te worden. Daarom werken we samen met Coöperatie VGZ. Samen bieden we jou de best passende zorgverzekering: VGZ Zorgt. Dat is een aanvullende zorgverzekering. En dankzij de het collectief van Groene Kruis Ledenorganisatie profiteer je van korting en extra veel voordelen, waaronder:

  • 15% korting op aanvullende verzekeringen en 5% korting op tandverzekeringen VGZ Zorgt.
  • Tot 32 behandelingen fysiotherapie.
  • Tot 25 dagen vervangende mantelzorg en tot €1000,- budget voor de hulp van een mantelzorgmakelaar.
  • Tot €700 voor preventieve cursussen (bijvoorbeeld EHBO, valtraining of slaaptherapie).
  • Volledige vergoeding van het Groene Kruis lidmaatschap t.w.v. €17,95 bij een aanvullende verzekering VGZ Zorgt Goed, VGZ Zorgt Beter en VGZ Zorgt Best. 
  • Praktische Palliatieve Box voor de zorg van een naaste.

Bekijk alle voordelen
Tip 3 – Budgetpolis of toch een beetje meer?

Tip 3 – Budgetpolis of toch een beetje meer?

De laatste jaren zijn er steeds meer budgetpolissen ontstaan. De maandpremie van zo’n budgetpolis ligt al snel een tientje of zelfs meer lager dan een ‘gewone’ polis. Dat klinkt interessant, maar dat hoeft 't niet altijd te zijn. 

  • Met een budgetpolis kun je niet altijd naar het ziekenhuis bij jou om de hoek. In sommige gevallen kun je maar bij een kwart van alle ziekenhuizen in Nederland terecht (geplande zorg).
  • Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een groter deel van de kosten zelf. Sommige budgetverzekeringen vergoeden maar 65% van de rekening. 
  • Bij veel budgetverzekeringen is persoonlijk contact (telefonisch) niet mogelijk: je kunt alleen online contact hebben.
  • 'Gewone' polissen bieden vaak extra's of ruime vergoedingen, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, mantelzorg of preventieve cursussen. Budgetpolissen hebben die optie meestal niet.

Tip 4 – Maak gebruik van een collectief en profiteer van korting en extra’s

Heb je van collectief verzekeren gehoord? Deze manier van verzekeren werkt net als een groepskorting. Doordat veel verzekerden hetzelfde pakket afsluiten, biedt de verzekeraar korting. Als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie profiteer je van collectiviteitsvoordelen bij VGZ. Je krijgt korting op de premie van aanvullende- en tandverzekeringen én krijgt extra uitgebreide vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie en mantelzorgondersteuning (zie kader hieronder).

Tip 4 – Maak gebruik van een collectief en profiteer van korting en extra’s
Tip 5 – Aanvullende verzekeringen: bedenk wat jij belangrijk vindt

Tip 5 – Aanvullende verzekeringen: bedenk wat jij belangrijk vindt

Waar de vergoedingen voor basisverzekeringen bij alle zorgverzekeringen ongeveer gelijk zijn, zijn de verschillen tussen aanvullende verzekeringen groot. Heel groot. Begin je willekeurig met het vergelijken van verzekeringen, dan is de kans groot dat je binnen een uur door de bomen het bos niet meer ziet.En het gevaar is dan dat je alleen naar de prijs kijkt. 

Bezint eer ge begint, luidt het devies. Bedenk goed welke vergoedingen voor jou belangrijk zijn. Ga je vaak naar de fysiotherapeut? Zorg je voor een partner, ouder of kind en vind je uitgebreide vergoedingen voor ondersteuning belangrijk? Heb je hoortoestellen of een bril? Maak je gebruik van alternatieve geneeswijzen? Of besef je dat het voor ouderen erg belangrijk is om regelmatig naar de tandarts te gaan? Zoveel mensen, zoveel wensen.

Kies twee of maximaal drie punten die voor jou belangrijk zijn en gebruik deze om verzekeraars te vergelijken. Zo krijgt je in relatief korte tijd een goed overzicht van voor- en nadelen per verzekeraar.

Tip 6 – Pakketvoordelen: wel interessant?

Pakketten bij zorgverzekeraars lijken interessant. Veel zorgverzekeraars hebben pakketten voor jonge gezinnen met opgroeiende kinderen bijvoorbeeld. Of pakketten voor senioren. Of zo’n pakket echt interessant is, valt te betwijfelen. Pakketten gaan namelijk uit van gelijke vergoedingen en dus gelijke zorgbehoeften. En dat is in de praktijk zelden het geval. Als je vaak naar de fysiotherapeut gaat maar jouw partner nooit, is het voor jou interessant om een uitgebreidere aanvullende verzekering af te sluiten en voor jouw partner misschien wel geen.  

Neem dit mee in jouw vergelijking. Vaak ontdek je dat het niet alleen voordeliger is om losse verzekeringen af te sluiten, maar ook dat je allebei beter passende zorg krijgt.

Tip 6 – Pakketvoordelen: wel interessant?
Tip 7 - Het gebruik van vergelijkingssites

Tip 7 - Het gebruik van vergelijkingssites

Vergelijkingssites zijn makkelijk om snel verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Maar let op: vergelijkingssites houden geen rekening met collectiviteitsvoordelen. Hierdoor worden kortingen en extra uitgebreide vergoedingen van collectiviteit - zoals die van Groene Kruis Ledenorganisatie - niet meegewogen.