Het beweegprogramma Stevig Staan

Veilig bewegen in en om je huis

Iedere vijf minuten belandt er in ons land een 65-plusser in het ziekenhuis na een val. Een valongeval heeft vaak een grote impact op het dagelijks leven van ouderen. Hun zelfredzaamheid vermindert en daarmee hun kwaliteit van leven. Naar verwachting blijft het aantal valincidenten de komende jaren fors stijgen en dat willen we natuurlijk tegengaan! 

Voor wie is Stevig Staan?
In samenwerking met De Zorggroep, zorgverzekeraars en de gemeenten in Noord-Limburg is het beweegprogramma Stevig Staan ontwikkeld. Het beweegprogramma van Stevig Staan is er voor alle thuiswonende 70-plussers uit de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venray. 

Wat houdt Stevig Staan precies in?

Je kunt meedoen aan Stevig Staan via een informatiebijeenkomst bij jou in de buurt of via een doorverwijzing van een wijkverpleegkundige, huisarts of specialist. Tijdens deze bijeenkomst worden er alvast een aantal testjes gedaan om te kijken of Stevig Staan een geschikt programma voor jou is. Het kan zijn dat je wordt doorverwijzen naar ander beweegaanbod.

Na de informatiebijeenkomst krijgen deelnemers met een hoog valrisico een een-op-een afspraak met de fysiotherapeut of beweegcoach om samen te kijken naar alle onderdelen die invloed kunnen hebben op vallen. Zo wordt er gekeken naar onder andere of je goed kunt zien, welke medicijnen je gebruikt en of je vaak duizelig bent. De fysiotherapeut of beweegcoach geeft jou hierover advies of verwijst je door naar andere zorgaanbieders. Vervolgens wordt er gekeken welke van de twee beweegcursussen het beste bij jou past.

De twee verschillende cursussen
Stevig Staan biedt twee verschillende beweegcursussen aan. De cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ en de cursus ‘In Balans’. Deelnemers met een matig valrisico kunnen direct deelnemen aan de beweegcursus. De cursussen vinden plaats in jouw eigen gemeente. Na afloop van de cursus neemt Stevig Staan nog vier keer contact met je op, verspreid over een periode van twee jaar. We doen dit om te bespreken hoe het met je gaat. Ook willen we weten of Stevig Staan in Noord-Limburg het gewenst effect bereikt: minder vallen in en rond het huis.

Alvast een indruk krijgen van de cursussen? Bekijk dan onderstaande video.

Bekijk de agenda

Interesse om een cursus van Stevig Staan te volgen? Bekijk dan snel wanneer er een bijeenkomst is gepland bij jou de buurt en zet het in je agenda!