Recept: Geroosterde pastinaak met appel-perencompôte

Recept voor vier personen

Ingrediënten

  • 1 kg pastinaak,
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 takjes rozemarijn,
  • 3 peren en 1 appel geschild (samen 1 pond)
  • Rasp en sap van 1 mandarijn of kleine sinaasappel,
  • Rasp en sap van 1 citroen,
  • 250 gram geleisuiker
  • 100 ml rode wijn
  • 1 klein kaneelstokje,
  • 2 kruidnagels
  • Merg van een 1/2 vanillestokje
  • 1 kardemom fijngestampt in een vijzel.

Voedingswaarde per schaaltje

Gemaakt door de dietist van Groene Kruis Voeding en Dieet
Jolanda Kruijtzer

Kcal 643 | vet 13 gram | verzadigd vet 2 gram | eiwit: 5,2 gram | koolhydraten 119 gram | vezels: 12 gram | zout 0,3 gram.

Minder kilocalorieën (kcal) en koolhydraten? Maak dan de compôte zonder geleisuiker (giet dan alleen het overtollige vocht af). Dan zijn de kcal: 398 en de koolhydraten: 49.

Bereiding

Bereiding

Bereiding pastinaak: Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pastinaak en snijd elke pastinaak in de lengte in 4 delen. Wrijf de pastinaak in met de olijfolie en peper en zout en doe deze in een vuurvaste schaal samen met de rozemarijn. Zet 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Bereiding appel-perencompôte: Snijd de geschilde peren en appel in kleine blokjes. Breng de wijn met het mandarijnsap, de citroen- en mandarijnrasp, het vanillestokje, vanillemerg, de kruidnagels en de kardemom met de geleisuiker aan de kook en voeg dan de peer en appel toe. Laat deze 5 minuten doorkoken. Verwijder dan het vanillestokje, kaneelstokje en de kruidnagels. Goed laten afkoelen en tussendoor een paar keer doorroeren zodat het fruit goed verdeeld wordt. Serveer de pastinaak op een schaal en schenk er een beetje compôte over. Garneer met rozemarijn en eventueel geroosterd amandelschaafsel en een beetje cress (gekiemde groenten). De rest van de compôte erbij serveren. (Tip: strooi er nog wat verkruimelde fetakaas over!)