Recept: Citroencake met maanzaad

Recept voor een hele cake

Ingrediënten voor de cake

  • 3 grote eieren
  • 170 gram suiker
  • 170 gram bloem
  • 120 ml slagroom
  • 75 gram boter en iets extra om in te vetten
  • 1¼ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout, 10 gram maanzaad
  • fijne rasp van 3 citroenen (1 eetlepel)

Ingrediënten voor het glazuur (optioneel) 

  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap

Verder nog nodig: Cakevorm van 1 liter of springvorm van 20 cm

Voedingswaarde hele cake

Gemaakt door de dietist van Groene Kruis Voeding en Dieet
Ilse van Oeteren

Kcal 2812 met poedersuiker 2410 zonder poedersuiker | vet 122,5 gram | verzadigd vet 73,2 gram | eiwit 41,4 gram | koolhydraten 381,4 gram | vezels 7,9 gram | zout 1,2 gram.

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de cakevorm in met boter en bekleed deze met bakpapier. Doe de eieren en suiker in een kom en klop ongeveer 3 minuten tot het eimengsel schuimig is. Voeg dan de slagroom toe en klop nog 2 minuten tot het mengsel iets dikker wordt. Smelt de boter op laag vuur en voeg dan het maanzaad en het citroensap toe en zet dit opzij. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout en spatel dit door het eimengsel. Spatel hier vervolgens de boter met het maanzaad en citroensap door. Doe het beslag in de ingevette cakevorm en bak de cake gedurende 50 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is door er een prikker in te steken. Als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.

Voor het glazuur: Klop de poedersuiker met het citroensap in een kom en schenk dit over de cake zodra deze uit de oven komt. Haal de cake uit de vorm als deze wat afgekoeld is.