Het is weer tijd om zorgverzekeringen te vergelijken!

Met deze tips vergelijk je stap voor stap zorgverzekeringen

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het tijd is om na te denken over je zorgverzekering voor het komende jaar. Maar waar moet je eigenlijk op letten tijdens het overstappen en hoe kun je nog wat extra’s besparen? In dit artikel delen we vijf waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je in 2024 niet teveel betaalt voor je zorgverzekering.


Tip 1 – De basisverzekering: natura- of combinatiepolis

Een belangrijke overweging bij het kiezen van je zorgverzekering is het type basisverzekering dat je wilt: een naturapolis of een combinatiepolis. Het verschil? Bij een naturapolis krijg je 100% van de zorg vergoed als je naar een zorgverlener gaat die door jouw verzekeraar is gecontracteerd. Kies je echter voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan moet je een deel (bijvoorbeeld 20% of 30%) van de kosten zelf betalen. Een combinatiepolis geeft je meer vrijheid om je eigen zorgverlener te kiezen, maar je moet de rekening vaak zelf voorschieten en daarna indienen bij je verzekeraar. Deze vergoedt dan de kosten, maar houd er rekening mee dat de premie voor een combinatiepolis vaak hoger is dan voor een naturapolis.

Declareren doe je zo!

Dat is mooi meegenomen. Bij een aanvullende verzekering bij VGZ of CZ kun jij naast alle extra voordelen ook jouw lidmaatschap declareren.

Wil je hier alles over weten? Wij leggen het haarfijn uit als je op onderstaande button klikt! 

Tip 2 – Budgetpolis of toch een beetje meer?

De laatste jaren zijn er steeds meer budgetpolissen op de markt gekomen. Deze hebben vaak lagere maandelijkse premies, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Met een budgetpolis heb je vaak beperktere keuzevrijheid in ziekenhuizen en zorgverleners, en de vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg zijn vaak lager. Bovendien bieden budgetverzekeringen meestal alleen dekking voor basiszorg, dus extra’s zoals fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed.

Tip 2 – Budgetpolis of toch een beetje meer?
Korting

Voordelen voor leden bij VGZ

 • 15% korting op een aanvullende verzekering VGZ Zorgt Instap, VGZ Zorgt Goed, VGZ Zorgt Beter en VGZ Zorgt Best.
 • 5% korting op een aanvullende tandverzekering VGZ Zorgt Tand Instap, VGZ Zorgt Tand Goed, VGZ Zorgt Tand Beter en VGZ Tand Zorgt Best.
 • Extra uitgebreide vergoedingen:
  • Tot 32 behandelingen fysiotherapie.
  • Tot 25 dagen vervangende mantelzorg en tot €1000,- budget voor de hulp van een mantelzorgmakelaar.
  • Tot €700 voor preventieve cursussen.
 • Volledige vergoeding van het Groene Kruis lidmaatschap t.w.v. €17,95 bij een aanvullende verzekering VGZ Zorgt Goed, VGZ Zorgt Beter en VGZ Zorgt Best. Let op, declaratie is niet mogelijk bij een aanvullende verzekering VGZ Zorgt instap.
 • Praktische Palliatieve Box voor de zorg van een naaste.

Meer weten over VGZ
Tip 3 – Een hoog of laag eigen risico

Tip 3 – Een hoog of laag eigen risico

Overweeg goed of je een hoog of laag eigen risico wilt. Het standaard eigen risico bedraagt € 385,- per jaar, wat betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen voordat je verzekering begint te vergoeden. Kiezen voor een hoger eigen risico kan je maandelijkse premie verlagen, maar wees voorzichtig. Als je onverwachts veel zorg nodig hebt, moet je het hogere eigen risico wel kunnen betalen.

Tip 4 - Maak gebruik van collectieve kortingen

Overweeg deel te nemen aan een collectieve zorgverzekering, zoals Groene Kruis Ledenorganisatie haar leden aanbiedt bij VGZ en CZ. Het biedt extra veel voordelen! Het is ook belangrijk om te weten dat bij vergelijkingswebsites de collectiviteitskorting nooit wordt meegerekend. Dus vergelijk via je een vergelijkingswebsite? Tel dan zelf na wat de extra korting is en daarmee je eindpremie wordt. Misschien is deze toch wel voordeliger dan de website liet zien.

Tip 4 - Maak gebruik van collectieve kortingen
Korting

Voordelen voor leden bij CZ

 • 10% korting op de aanvullende verzekering leden (AVL)
 • Volledige vergoeding van het Groene Kruis lidmaatschap t.w.v. €17,95 (2024) bij een aanvullende verzekering leden (AVL).
 • 5 ongebruikte fysiobehandelingen meenemen.
 • Jaarlijks een HealthCheck.
 • Méér dan 20 extra's om fit en gezond te blijven.

Meer weten over CZ
Tip 5 - Aanvullende verzekeringen: bedenk wat jij belangrijk vindt

Tip 5 - Aanvullende verzekeringen: bedenk wat jij belangrijk vindt

Denk goed na over welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt. De vergoedingen voor aanvullende verzekeringen variëren sterk, dus kies er een die past bij jouw specifieke behoeften, zoals fysiotherapie, tandheelkundige zorg, of alternatieve geneeswijzen.