Rubriek van Angelique

#30 – Blij de winter door – oktober 2023

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, thuiszorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om jou een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur. Omdat de donkere dagen voor de deur staan, gaat deze rubriek over hoe je blij de winter doorkomt.

Wat kan ik doen als ik me neerslachtig voel in de winter?
Welke diensten van Groene Kruis Ledenorganisatie kunnen mij helpen?

Na een prachtige nazomer, gaan we nu hard richting het einde van oktober. Wat gaat de tijd snel! Het wordt weer eerder donker en de natuur kleurt in prachtige najaarskleuren… We gaan ons opmaken voor de herfst en de winter! De een verheugt zich enorm op deze periode. Lekker wandelen in het bos en daarna knus onder een fleecedeken met een warme chocomel. Voor een ander breekt er -letterlijk- een donkere tijd aan. Veel mensen zien op tegen de winter. Zodra de eerste blaadjes van de boom vallen voelen ze zich neerslachtig en hebben ze minder energie. Behoor jij tot die groep? Lees dan even verder! Hieronder vijf tips om de winter blij door te komen!

5 tips om de winter blij door te komen

1. Lichttherapie 
Heb je in de winter minder puf om je dagelijkse dingen te doen? Vaak komt dit door een gebrek aan daglicht in deze periode. Een lichttherapielamp kan dan uitkomst bieden. Je hersenen zien het licht van een lichttherapielamp als zonlicht, en zonlicht heeft een positief effect op je humeur en energie. De lamp helpt ook bij vermoeidheidsklachten en slaapproblemen. Door het gebruik van een lichttherapielamp val je ’s avonds namelijk makkelijker in slaap. Een lichttherapielamp koop je bij onze partner Medipoint Groene Kruis. Groene Kruis leden krijgen 10% korting!

2. Maak je huis gezellig 
Van op een grauwe, regenachtige dag door de raam naar buiten kijken wordt niemand blij. Trek ’s avonds op tijd de gordijnen dicht en zorg voor een knusse leefomgeving. Verf een muur, verplaats je meubels, zet een bos bloemen neer of snuffel in een kringloopwinkel naar wat nieuwe woonaccessoires. Leg warme dekens op de bank en steek de kaarsjes aan. Van een gezellig huis word je een gezelliger persoon

3. Ritme en regelmaat 
Je lichaam gedijt het beste bij een vast eet- en slaapritme. Sta elke dag op dezelfde tijd op, ook als je vrij bent of je neerslachtig voelt. Eet op vaste momenten en vergeet ook niet om actief te blijven. Ga dagelijks een uurtje wandelen, ook als het weer wat minder is. Doe in de ochtend mee met ‘Nederland in Beweging’ of bezoek twee avonden per week een groepsles. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar een vast patroon hanteert.  

4. Doe wat jou blij maakt 
Voel je je niet zo fijn? Doe iets wat jou blij maakt! Pak een oude hobby weer op of haal een goed boek bij de bibliotheek. Verwen jezelf met een voetreflexbehandeling of sluit een abonnement af bij de sportschool. Heb je behoefte aan contact met anderen? Go Mingle helpt je op weg! Ga je graag uit eten? Maak dan gebruik van ons ledenwintermenu. Nodig een vriendin, je buren of familie uit en ga samen een hapje eten! Houd onze nieuwsbrief en het Z-magazine in de gaten voor meer informatie. 

5. Een goed gesprek 
Even je hart luchten, je zorgen uiten, de week doorspreken of gewoon lekker kletsen. Een goed gesprek kan je dag maken! Kun je de deur niet uit vanwege slecht weer? Of heb je niet zoveel sociale contacten? Bel dan gerust de Luisterlijn. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een fijn en vertrouwelijk gesprek. Het telefoonnummer is: 088-07 67 000.   

Ledenvoordeel

Onze ledenadviseur helpt jou graag met allerlei vragen. Via ledenorganisatie@dezorggroep.nl of via 088 - 61 076 54 kun je contact met Groene Kruis Ledenorganisatie opnemen, zij zullen jouw vraag in behandeling nemen. Binnen drie werkdagen wordt er contact met je opgenomen.

Lees meer rubrieken van Angelique