Ga naar hoofdonderdeel

Meer bewegen? Met deze praktische tips wordt het een makkie!

Meer bewegen? Met deze praktische tips wordt het een makkie!

Meer bewegen? Met deze praktische tips wordt het een makkie!

17-12-2024

Goed voor jezelf zorgen begint met gezond eten, genoeg rust én voldoende bewegen. Dat laatste willen we nog wel eens vergeten. Maar bewegen is hartstikke gezond! Het verbetert je lichamelijke conditie en versterkt je spieren. Ook verlaag je door te bewegen het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, mentale problemen én botbreuken. Helaas beweegt de helft van de Nederlanders onvoldoende. En dat is jammer, want genoeg bewegen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In dit artikel geven we je meer informatie over het belang van bewegen én handige tips om zelf in beweging te komen.

Een gezonde leefstijl bestaat uit meerdere elementen: voldoende beweging, gezond eten én genoeg ontspannen. Dit artikel is onderdeel van het drieluik ‘Leefstijl’. Lees ook het artikel ‘Lekker in je vel’ en ‘Eet jezelf gezond’.

Beweegrichtlijnen

Om te weten of je ‘genoeg’ beweegt, kun je de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad raadplegen. Kinderen zouden dagelijks minstens een uur moeten bewegen. Voor volwassenen geldt het volgende:

  • Elke week minimaal twee en een half uur matig intensief te bewegen. 
    Denk bijvoorbeeld aan een stevige wandeling of een rondje fietsen. Activiteiten waarbij je hartslag en ademhaling omhooggaan, zonder dat je gaat zweten of buiten adem raakt.

  • Twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten 
    Hardlopen of bootcampen zijn trainingen die je helpen om je spieren sterker te maken. Om je botten te versterken kun je beter activiteiten doen waarbij je jouw lichaam met het eigen gewicht belast. Denk aan trampoline- of touwtjespringen.

Tips om meer te bewegen

Voldoe jij aan bovenstaande richtlijnen? Goed bezig! Lukt het nog niet om voldoende te bewegen? Weet dat genoeg bewegen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Alle kleine beetjes helpen namelijk.

Met onze tips en die van zorgverzekeraar VGZ haal ook jij de richtlijnen met gemak!

Tip 1 – Stap voor stap 

Zit jij vaak en lang stil? Begin klein! Sta bijvoorbeeld elk half uur even op. Parkeer de auto iets verder weg en leg het laatste stuk te voet af. Neem niet alles in één keer mee de trap op, maar loopt gerust een keertje extra. Of haal zelf koffie in plaats van dat je collega iets voor je meeneemt.

Tip 2 – Beweeg thuis met een app

Wil je fit blijven, maar heb je geen tijd om naar de sportschool te gaan? Beweeg je graag ’s avonds, maar kun je het huis niet uit omdat de kinderen slapen? Of ben je niet mobiel genoeg om zelf bij de plaatselijke sportvereniging te komen? Misschien is thuis sporten iets voor jou!

Er zijn ontzettend veel beweegapps op de markt, die thuis bewegen heel makkelijk maken. Download bijvoorbeeld de gratis app ‘VGZ Soepel en Sterk Coach’ van VGZ. Deze handige app is ontwikkeld door fysiotherapeuten en staat boordevol korte oefeningen en effectieve beweegprogramma’s. Zo beweeg je altijd op je eigen niveau, wat je beweegdoel ook is.

Voordelen VGZ Soepel en Sterk Coach

Meer dan 40 programma’s die je altijd en overal kunt doen. Onder andere:
· Soepel bewegen
· Meer kracht en uithoudingsvermogen
· Actief ontspannen
· Mindful bewegen
· Voorbereiden op sporten
· Meer bewegen gedurende de dag

Gratis te downloaden en te gebruiken voor iedereen. Verzekerd bij VGZ? Dan staan er extra programma’s in de app en krijg je persoonlijk advies (digitaal) van een beweegcoach!

· Bewegen op een eigen gekozen moment van de dag.
· Geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
· Voor sterke spieren en soepele gewrichten.
· Ontwikkeld door fysiotherapeuten.
· Met veel verschillende oefeningen voor je schouder, nek, rug en balans

Tip 3 - Denk vooruit en plan

Je kent het wel: je wil meer bewegen, maar op het moment suprême heb je geen zin. Je bent moe, het is slecht weer of je hebt nog genoeg andere dingen te doen… De beste manier om ‘smoesjes’ de baas te blijven, is door te plannen en afspraken met jezelf te maken. Bijvoorbeeld: “Als ik morgen heb ontbeten, ga ik eerst een rondje wandelen.” Door zo’n intenties ook echt uit te spreken of in je agenda te zetten, hou jij je aan je eigen afspraak. Daardoor is de kans groter dat je ’t ook daadwerkelijk doet.

Tip 4 – Samen sporten

Samen sporten is niet alleen heel gezellig, het zorgt er ook voor dat je wat minder snel ‘Sjaak Afhaak’ bent. Je hebt immers een stok achter de deur: de afspraak met jouw sportmaatje.

Wist je dat je als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie tot wel 15% korting krijgt op een abonnement bij zo’n honderd sportscholen in de regio? Van fitness tot yoga, het kan allemaal! Fijn voor je lijf én je portemonnee. Bovendien weten we bij Groene Kruis Ledenorganisatie als geen ander dat jonge mensen anders bewegen dan 50+'ers. Dát zie je terug in ons sportaanbod.

Tip 5 – Hou vol!

Je bent enthousiast begonnen, maar… na een aantal weken verslapt je aandacht. Herkenbaar? Wist je dat het zo’n 66 dagen duurt voordat iets een gewoonte is? Dat geldt ook voor bewegen. Kies iets dat je leuk vindt om te doen én dat gemakkelijk in jouw dagelijks leven past. Zo kom je makkelijk die eerste periode door en houd je het beter vol.

Bewegen voor 65+’ers

Valpreventie
Ben je 65 jaar of ouder? Dan is het slim om naast de beweegrichtlijnen voor volwassenen, ook nog wekelijks balansoefeningen te doen. Die helpen je namelijk om stevig te staan en je spierkracht op peil te houden; twee zaken die ervoor zorgen dat je minder snel valt. Belangrijk, want hoe ouder je wordt, hoe groter het risico op een val. Dat komt bijvoorbeeld door een afname in je spierkracht of een verstoord evenwicht; oorzaken waar je wat aan kunt doen door te bewegen. Maar ook duizeligheid, verwarring, verminderde gevaarherkenning, zicht- of gehoorproblemen, medicijngebruik, geheugenverlies of moeite met probleemoplossend denken kunnen een val veroorzaken.

Heftige gevolgen
De gevolgen van een val kunnen heftig zijn. Je kunt er blijvende klachten aan overhouden, dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen of douchen worden minder vanzelfsprekend of je komt niet meer op hetzelfde niveau van functioneren terug. Bijna altijd houdt een 65+’er aan een val lichamelijk letsel zoals een kneuzing, gebroken heup of hoofd-hersenletsel over, waardoor medische behandeling of een langdurig revalidatieproces nodig is. Er zijn jaarlijks zelfs bijna 5000 65+’ers die komen te overlijden aan de gevolgen van een val! Naast lichamelijke gevolgen, heeft een val vaak ook nog invloed op je mentale welzijn en mobiliteit. Een val kan namelijk leiden tot angst om opnieuw te vallen, waardoor je minder gaat bewegen en minder op pad gaat. En dat kan weer een afname van je conditie, minder zelfstandig zijn, meer kans op hart- en vaatziektes of diabetes en eenzaamheid veroorzaken. Blijven bewegen is dus ontzettend belangrijk én de beste valpreventie. Wil jij zekerder in je schoenen staan? Een training of cursus valpreventie helpt je om bewust te zijn van je lichaam en leert je hoe je een val kunt voorkomen.

Stevig Staan
Groene Kruis Ledenorganisatie biedt ook beweegprogramma’s aan. Onder de noemer ‘Stevig Staan’ helpen we jou als 65+’er om in balans te blijven, om bewegingen aan te passen op je omgeving en om je spierkracht te verbeteren. Ook leren we je veilig vallen.

Meer informatie? Kijk op https://www.groenekruisleden.nl/aanbod/stevig-staan

Groene Kruis Ledenorganisatie

Wil je naast meer bewegen, ook gezonder eten en vaker ontspannen? Actief aan de slag met je leefstijl om gelukkig en vitaal te blijven? Word dan lid van Groene Kruis Ledenorganisatie! Wij helpen jong en oud met informatie, voorlichting, advies en hulpmiddelen. Een lidmaatschap kost maar €19,50 per kalenderjaar en daarmee profiteer je van heel veel voordeel op tal van diensten. Bijvoorbeeld korting en extra vergoedingen op je aanvullende zorgverzekering bij VGZ. Bekijk hier de voordelen voor leden bij VGZ of bereken direct je premie.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? 👀

Altijd als eerste op de hoogte? Schrijf je in!

Wil je niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Zo krijg je de laatste nieuwtjes, handige tips en exclusieve acties direct in je mailbox.

We delen inspiratie, wijzen je op leuke aanbiedingen en houden je op de hoogte van activiteiten en diensten. Alles om vitaal en gezond door het leven te gaan! 🎉