Ga naar hoofdonderdeel

Stoppen met roken is altijd een goed idee

Stoppen met roken is altijd een goed idee

Stoppen met roken is altijd een goed idee

06-03-2025

Dat opa 90 is geworden met een sigaret in zijn hand is geen excuus om te roken. Net als het vervangen van je sigaret voor een vape of e-sigaret. Want een vape of e-sigaret is géén gezond alternatief voor roken. Roken en vapen zijn hoe dan ook schadelijk voor je gezondheid. Hoe zit dit precies? En hoe kun je stoppen met roken?

Linda de Boer, stoppen met roken-coach van Aesculaap Medische Assistentie vertelt: “De tabaksindustrie heeft de vape en e-sigaret bewust neergezet als een zogenaamde gezonde variant op de traditionele sigaret. Met leuke kleurtjes worden jongeren verleid. Vapen heeft allerlei gezondheidsrisico’s. Bij een sigaret verbrand je tabak en komt er koolmonoxide en teer vrij. In de damp van een vape of e-sigaret zitten weer andere schadelijke stoffen. Wist je dat een vape evenveel nicotine bevat als een tot twee pakjes sigaretten? Nicotine tast je hersenen aan. Het leidt tot kleinere hersenen en concentratieproblemen. Ons brein is tot het 25e levensjaar in ontwikkeling. Begin je jong met roken, dan richt je mogelijk permanente schade aan.

Hoe stop je met roken of vapen?

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor stoppen met roken en vapen. Linda heeft als stoppen met roken-coach haar eigen aanpak ontwikkeld. “Ik heb ooit gewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek van een vaccin tegen roken. Toen zijn mijn ogen opengegaan. Ik zag wat een tabaksverslaving écht met je doet. Maar met langdurige begeleiding en een stukje gedragsverandering is stoppen met roken gemakkelijker vol te houden. Ook op lange termijn. Dat is de kern van mijn aanpak. Vaak zijn mensen bang voor ontwenningsverschijnselen. Ze zijn bang dat het niet gaat lukken. En hoe zal je omgeving reageren? Vooral opmerkingen van andere rokers zijn van invloed: ‘ach mijn opa werd 90 en hij heeft zijn hele leven gerookt.’ Maar wat men ook roept, het is geen excuus van wat echt helpt voor je gezondheid, namelijk stoppen met roken!”

Roken en zwangerschap

Rokers noemen verschillende redenen om te stoppen met roken. Bijvoorbeeld hun gezondheid, de hoge kosten van roken of de maatschappelijke kritiek. Maar ook het hebben van een kinderwens, of het geven van een goed voorbeeld aan kinderen en kleinkinderen is een veelgenoemde reden.

Roken is schadelijk voor een ongeboren kindje. Het is niet voor niets dat vrouwen die zwanger zijn - en hun partners - vaak willen stoppen met roken. Een verslaving kan al tijdens de bevruchting doorgegeven worden. Linda adviseert aan beide partners om minstens 1-3 maanden voor de zwangerschap te stoppen met roken. Zo word je nicotinevrij en gezonder zwanger. Want roken of vapen vergroot de kans op een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, problemen met de placenta, aangeboren afwijkingen, doodgeboorte of een te kleine baby. Linda is gespecialiseerd in het begeleiden van aanstaande ouders met een kinderwens en stoppen met roken tijdens de zwangerschap.

‘’Een goede echo biedt geen garantie voor de toekomst. Rookvrij zijn voor de zwangerschap leidt tot sneller zwanger worden. En tijdens de zwangerschap minder kans op complicaties of bij het kindje minder kans op luchtwegproblemen of gedragsproblemen. En als moeder wil je toch lekker knuffelen en spelen met je kind? Niet eerst even een sigaretje roken. Misschien doe je dit zelfs stiekem, omdat je je schaamt. Bovendien blijft er meer geld over voor leuke dingen als tabak geen onderdeel van je leven meer is.’’

“Stoppen met roken is altijd zinvol. Ook als je al lang rookt.”

“Via verwijzing of eigen initiatief komen aanstaande stoppers bij mij terecht en nodig ik ze uit voor een vrijblijvend gesprek. Zo weet iemand dat er hulp beschikbaar is. Mijn aanpak is altijd maatwerk. Ik begin met een ‘rookdagboek’. Hierdoor ontstaat inzicht en bewustzijn. Verder werk ik met een stappenplan. Met behulp van RET (Rationele Emotieve Therapie) leer ik mensen om te gaan met hun gedachten en emoties. Heb je stress? Grijp dan niet naar een sigaret, maar zet dit gevoel om in een helpende, rationele gedachte. Hoe kan je op een andere, rookvrije manier ontspannen? Buig negatieve gedachten, moeilijke momenten en ontwenningsverschijnselen om. Het integreren van die denk- en leefwijze heeft tijd nodig. Daarom zijn er altijd minimaal 6 gesprekken en duurt de nazorg tot een jaar na de stopdatum. Want juist tijdens de moeilijke momenten en na een terugval, is het fijn om samen te werken aan een blijvende gedragsverandering. Daarvoor sta ik altijd klaar.”

Samenwerking

Groene Kruis Ledenorganisatie werkt samen met Linda de Boer op het gebied van stoppen met roken. Wil jij stoppen met roken? Via onderstaande button lees je hier meer over. Veel zorgverzekeringen vergoeden een ‘stoppen met roken’-traject. Kijk na in je eigen polis hoe het zit met een vergoeding.

Hoe snel verbetert je gezondheid als je stopt?

Als je stopt met roken ervaar je vrijwel direct meer lucht, geur en smaak. Linda: “Je voelt je beter en ervaart minder een wattig gevoel in je hoofd. Dat zegt dus iets over wat roken met je brein doet. Rokers zeggen vaak: ik voel me bevrijd. Dat had ik echt eerder moeten doen!”

  • Binnen 2 dagen: De nicotine is uit je lichaam. Je krijgt meer zuurstof binnen. Je bloeddruk normaliseert, je hartslag stabiliseert. Je krijgt een betere doorbloeding.

  • Binnen 2 weken: Je longcapaciteit neemt toe, dus je conditie verbetert.

  • Binnen 2 tot 4 weken: Je voelt je fitter, kunt gemakkelijker sporten. Je huid ziet er beter uit en je ruikt weer lekker.

  • Binnen 1 tot 3 maanden: Je longfunctie is tot wel 30% verbetert en het longweefsel gaat zich herstellen.

  • Binnen 3 maanden tot 1 jaar: Het risico op longziekten en longkanker vermindert en het risico op hart- en vaatziekten vermindert met maar liefst 50%.