Anderzijds omdat ons leven zó lang om opa heeft gedraaid dat we simpelweg niet meer weten hoe we zonder hem moeten leven. Boodschappen doen, een weekendje weg of uit eten; we hielden altijd rekening met opa. Nu moeten we ineens kijken naar wat we zelf willen of belangrijk vinden en dat blijkt moeilijker dan gedacht. Dit gesprek is zelfs de eerste keer dat we openlijk over opa’s dood praten; tot nu toe klapten we steeds dicht. We waren er echt nog niet aan toe om ons verhaal te delen, maar dit is een stapje in de goede richting. Met het maken van de documentaire zijn we ergens aan begonnen en met dit interview…”
De laatste periode
Martin blikt terug naar de moeilijke weken rondom opa’s dood. “In de laatste maanden van opa’s leven zagen we al dat zijn situatie verslechterde. Hij at nauwelijks nog, vergat alles, sprak opeens weer zijn moedertaal in plaats van Nederlands en viel ontzettend vaak. Zo’n twee weken voordat opa stierf had mijn moeder door dat het écht niet goed ging met hem. Ze nam contact op met de huisarts en deze constateerde dat opa niet meer tegen zijn medicijnen kon, hij werd er misselijk van. Stopzetten was de enige mogelijkheid, maar dat kon wel desastreuze gevolgen hebben. Helaas was dat bij opa het geval. We keken het nog een paar dagen aan maar het ging niet meer. Toen hebben we familie en vrienden ingelicht om afscheid te komen nemen. Die laatste dagen hebben we ontzettend veel hulp en steun van onze familie -tantes, neven en nichten- gehad. Eerder was dat niet mogelijk door de coronamaatregelen. Maar tijdens die laatste dagen ontlaste de rest van de familie ons juist, omdat wij al die jaren als gezin voor opa hadden gezorgd. We moesten dit samen doen om deze bijzondere periode af te sluiten.”
Het einde van een tijdperk
De zorg voor opa had -vanzelfsprekend- ook invloed op het werk van het gezin Mardjani. Marlene: “Ik heb mijn baan volledig aangepast aan paps situatie. Ik werk in de zorg en draaide alleen nog maar nachtdiensten, zodat ik overdag thuis was. ’S Nachts zorgden mijn kinderen voor opa en overdag gaf ik hem medicatie als hij dat nodig had. Eigenlijk heb ik altijd dubbele diensten gedraaid. In de laatste weken heeft mijn leidinggevende zorgverlof voor me geregeld, zodat ik er dag en nacht voor pap kon zijn.” Na het overlijden van opa werd Marlene ontzettend ziek. “Ik praatte niet meer, kon niet tegen drukte, kreeg mijn bronchitis terug en kon zelfs niet meer lopen. Alles van de afgelopen jaren kwam eruit. Gelukkig heb ik toen ontzettend veel ruimte van mijn werkgever en kinderen gekregen, waardoor ik weer ben opgeknapt. Ik ben nu weer volledig aan het werk, maar heb toch besloten om volgend jaar met pensioen te gaan. Altijd maar zorgen, zorgen, zorgen; het is genoeg geweest. Ik wil graag meer leuke dingen voor mezelf gaan doen. Het oppassen op mijn eerste kleinkind is er daar één van.