Hulp bij Dementie

In 2030 zal het aantal mensen met de diagnose dementie in de provincie Limburg verdubbeld zijn (becijferd door TNO). Deze stijging en de knelpunten die cliënten en mantelzorgers ervaren in de zorg hebben geleid tot het tot stand komen van het dementieprogramma Hulp bij Dementie.

Het doel van Hulp bij Dementie is om ervoor te zorgen dat u, cliënt en mantelzorger, gebruik kunt maken van een samenhangend, afgestemd en gecoördineerd geheel van zorg en diensten. Dat er afspraken gemaakt worden tussen u en uw eventuele hulpverleners waar iedereen zich aan houdt. Dat er voor u één aanspreekpunt is: de trajectbegeleider/casemanager.

Bekijk de website Hulp bij Dementie voor meer informatie.

Verschillend cursus aanbod

KOPgroep
Een KOPgroep bestaat uit mensen die met elkaar in gesprek willen gaan, over gevolgen die dementie voor hen met zich meebrengt.

Praten met lotgenoten kan helpen om, via herkenning en erkenning van de problemen, uiteindelijk toe te groeien naar acceptatie.

Eén doel van de KOPgroep is om de deelnemers weerbaarder te maken, door aan te sluiten bij wat zij nog wél kunnen. Aanpassingsvaardigheden zijn in de eerste fase van dementie zeker nog aanwezig. Daarom richt de KOPgroep zich direct op mensen met een beginnende dementie.

De deelnemers komen 1 keer per 2 weken bij elkaar onder begeleiding van een psycholoog, een trajectbegeleider en een fysiotherapeut. Zij praten met elkaar over wat de ziekte voor hen betekent en wat de gevolgen ervan zijn voor hun dagelijks leven. Naast praten wordt er ook aan beweging gedaan. Lees hier meer over de KOPgroep.

Cursus voor een mantelzorger
Het zorgen voor iemand met dementie is een zware opgave. Als u bij deze zorg betrokken bent, kent u waarschijnlijk momenten van onzekerheid, machteloosheid en verdriet. Ook heeft u mogelijk vragen. Om u hierin te ondersteunen organiseert ‘Hulp bij Dementie’ een cursus ‘Omgaan met dementie’. De cursus is bestemd voor iedereen die op enigerlei betrokken is bij de zorg voor iemand met dementie. Het kan hierbij gaan om partners, kinderen, overige familieleden of andere mantelzorgers. Lees hier meer over de mantelzorgcursus.

Profiteer ook!

Bespaar op gezonder leven, hulp in en om huis, zorg bij u thuis en voordelige dagjes uit met korting.

Het Groene Kruis lidmaatschap kost voor het hele gezin slechts €14,95 per kalenderjaar.

Overall cijfers

8.5

Gebaseerd op
3 beoordelingen

Ervaringen

Jullie hebben mij, als echtgenoot/mantelzorger van mijn vrouw, voortreffelijk bijgestaan in deze voor mij moeilijke periode. Hartelijk dank daarvoor.

9Anoniem, 19 februari 2018

Dank voor de deskundige hulp, de betrokkenheid en alle overige hulp/advies!

8.5Fam Dekkers, Neer, 19 februari 2018

Hartelijk dank voor de zeer prettige en geduldige begeleiding van pap, en vooral ook mam (mantelzorger). Wij hebben dit als zeer ondersteunend en waardevol ervaren.

8Anoniem, 19 februari 2018