''Door die harde val besefte ik ineens hoe kwetsbaar ik was''

Het aantal valpartijen onder ouderen neemt in de wintermaanden flink toe door verraderlijk weer en gladheid. Jaarlijks belanden bijna 100.000 senioren door een val binnen- en buitenshuis op de spoedeisende hulp. Klazien van Schaik (88) was nog nooit gevallen. Totdat ze drie jaar geleden plots in haar keuken tegen de grond smakte. “Er was niet direct hulp in de buurt. Ineens besefte ik hoe kwetsbaar ik was.”

Klazien denkt nog wel eens terug aan die bewuste dag. Met een strak gezicht graaft ze in haar nog frisse geheugen. Ze weet nog steeds niet hoe ze op de grond belandde. Toch lag ze daar ineens languit in de keuken. “Ik herinner me nog dat ik schreeuwde: ‘ik val!’. Eenmaal liggend op de grond wist ik niet hoe ik overeind moest komen. Ik was alleen en had overal pijn. Mijn bril was kapot. Ik sleepte me naar een stoel aan de eettafel en hees me met veel moeite omhoog. Toen ik van de schrik bekomen was, dacht ik: dit wil ik niet nog een keer meemaken.”

Veilig vallen én opstaan
Twee weken na haar val schreef Klazien zich in voor de valtraining ZekerBewegen. Deze training van Judo Bond Nederland (JBN) vergroot de bewegingsvrijheid van senioren, onder andere door veilig vallen en opstaan. Klazien startte met een proefles. “Ik wist niet of de training iets voor mij was. Toen ik voor aanvang van de eerste les in de zaal stond, wilde ik eigenlijk maar één ding: meteen omkeren naar huis, haha. Maar toen we eenmaal begonnen vond ik het best leuk. Ik raakte ook met andere deelnemers aan de praat. Dat hielp enorm.”

“Ik weet door valtraining hoe ik na een val weer snel op mijn benen kan staan. Dat is een geruststellend gevoel.”

Vallen niet altijd te voorkomen
Klazien leert hoe ze door goed te bewegen de kans op een val verkleint. Vallen is niet altijd te voorkomen. Zo vertelt ze dat ze nog wel eens struikelt als ze achter haar rollator loopt. “Maar ik weet door de valtraining hoe ik na een val weer snel op mijn benen kan staan. Dat komt door de verschillende oefeningen die we krijgen. Het geeft me een geruststellend gevoel. Naast loopoefeningen leren we van de instructeurs ook opstappen en afstappen op een blok, en trainen we op balans en concentratie.” Dat klinkt best intensief. Wat als Klazien moe wordt? “Dan ga ik even aan de kant zitten. Dat mag wel met mijn leeftijd”, glimlacht ze.

Vergoeding voor Groene Kruis leden

Groene Kruis leden met een collectieve verzekering bij VGZ ontvangen de ZekerBewegen valtraining geheel vergoed*! Voor deze training zijn er 150 instructeurs beschikbaar gespreid door het hele land. Deze trainingen zijn in groepsverband en daarom is er een minimale aantal deelnemers vastgesteld van vijf. Bekijk de website van VGZ voor meer informatie. Wilt u zich aanmelden? Ga dan naar www.jbn.nl/judo/zekerbewegen

Naast de gratis valtraining ZekerBewegen vergoedt VGZ ook valpreventie bij een praktijk bij u in de buurt. Bekijk hier welke vergoedingen er gelden per aanvullende verzekering. Weten of er een aangesloten praktijk is bij u in de buurt? Ga dan naar www.vgz.nl/zorgadvies/zorgzoeker en vul valpreventie in.

*De factuur kunt u declareren bij VGZ als u een collectieve aanvullende verzekering (goed, beter of best) heeft vanuit Groene Kruis Ledenorganisatie. LET OP: U moet nog ruimte hebben in uw preventiebudget om gebruik te maken van deze vergoeding.

Vergoeding voor leden

Wilt u ook goed leren vallen en opstaan? Of wilt u weten hoe u beter kunt bewegen? De training ZekerBewegen van Judo Bond Nederland wordt geheel vergoed vanuit het aanvullende pakket (goed, beter of best) van de collectieve zorgverzekeringen van Groene Kruis Ledenorganisatie.

Kijk voor meer informatie over valpreventie op de website van VGZ.

Klazien vertelt haar verhaal

Energieker en mobieler
Door de training kijkt Klazien weer met veel zelfvertrouwen vooruit. Niet alleen staat ze na een mogelijke val weer sneller op haar benen. Ze merkt ook dat ze soepeler en energieker is. Zo trekt ze wekelijks een paar baantjes in het zwembad. “Dat kon ik voor de training echt niet. Ik ging niet eens het water in. Ik merk dat ik nu veel mobieler en vitaler ben, al heb ik nog wel mijn hulpstukken zoals mijn scootmobiel nodig. Dat bewijst maar weer: je bent nooit te oud om te leren.” Bekijk hier het hele filmpje van Klazien.

Word nu lid en bespaar honderden euro’s

Direct lid worden