Vergelijken loont!

Limburgers betalen te veel voor hun zorgverzekering.

6 Tips om jouw zorgverzekering te kiezen

Het eind van het jaar nadert. Dit betekent dat we moeten nadenken over onze zorgverzekering. Vergelijkingssites laten zien dat Limburgers gemiddeld zo’n € 5,- per maand meer gaan betalen voor hun basisverzekering; een stijging van zo’n € 60,- per jaar. Maar de verschillen in premies én vergoedingen groeien. Je hebt echt iets te kiezen en vergelijken loont! Je bespaart al enkele tientjes of soms wel meer dan € 100,-. In dit artikel zetten we enkele tips voor jou op een rij. Zo ga je 2023 in met een goede zorgverzekering en weet jij zeker dat je niet te veel betaalt.  

Korting en extra's bij VGZ

Als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie heb je bij VGZ een streepje voor. Je krijgt:

 • korting op jouw premie;
 • extra uitgebreide vergoedingen voor fysiotherapie en mantelzorgondersteuning;
 • een extra uitgebreid preventiebudget;
 • volledige vergoeding van jouw lidmaatschap (t.w.v. € 15,95). 

Tip 1 – De basisverzekering: natura- of combinatiepolis

Tip 1 – De basisverzekering: natura- of combinatiepolis

De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg door een basisverzekering wordt vergoed. Een basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorg: een bezoek aan de huisarts bijvoorbeeld, een ziekenhuisverblijf en medicijnen. Dit betekent dat de dekking van alle basisverzekeringen bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Alhoewel dat niet helemaal klopt.

Het is belangrijk om na te denken hoe belangrijk jij het vindt om zelf een zorgverlener te kunnen kiezen. Het zit zo: zorgverzekeraars maken onderscheid tussen natura- en combinatiepolissen.

Bij een naturapolis krijg je 100% van de zorg vergoed bij en door de zorgverzekeraar gekozen zorgverlener. Kies je een zorgaanbieder kiest die niet in de lijst van jouw zorgverzekeraar staat, kan het zijn dat je een deel (bijvoorbeeld 20% of 30%) van de kosten zelf moet betalen. Dit lijkt een grote beperking, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Je kunt bij vrijwel iedere huisarts en vrijwel elk ziekenhuis terecht. Heb je een naturapolis? Dan betaalt de zorgverzekeraar direct de kosten aan de zorgverlener. Je hoeft niets voor te schieten.

Bij een combinatiepolis is dat anders. Je bepaalt zelf bij welke zorgaanbieder je aanklopt. Maar je betaalt ook zelf de rekening en declareert deze vervolgens bij jouw zorgverzekeraar. Deze vergoedt vervolgens alle kosten. Het nadeel van de combinatiepolis is dus dat je zelf de kosten moet voorschieten, het voordeel is dat je zelf de vrijheid hebt om een zorgaanbieder te kiezen. Vanwege dit voordeel is de combinatiepolis vaak duurder dan de naturapolis.

Tip 2 – Budgetpolis of toch een beetje meer?

De laatste jaren zijn er steeds meer budgetpolissen ontstaan. De maandpremie van zo’n budgetpolis ligt al snel een tientje of zelfs meer lager dan een ‘gewone’ polis. Dat klinkt interessant, maar wees gewaarschuwd. Er kleven namelijk wat nadelen aan een budgetpolis:

 • Met een budgetpolis kun je niet altijd naar het ziekenhuis bij jou om de hoek. In sommige gevallen kun je maar bij een kwart van alle ziekenhuizen in Nederland terecht (geplande zorg).
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een groter deel van de kosten zelf. Sommige budgetverzekeringen vergoeden maar 65% van de rekening. Dan kan tot vervelende financiële verrassingen leiden.
 • Bij veel budgetverzekeringen is persoonlijk contact (telefonisch) niet mogelijk: je kunt alleen online contact hebben.
 • Bij een budgetpolis wordt alleen basiszorg vergoed. Dat betekent dat je bijvoorbeeld zelf fysiotherapie moet betalen als je een behandeling nodig hebt. Een flinke kostenpost als je enkele behandelingen individueel moet afsluiten. 
 • 'Gewone' polissen bieden vaak extra's of ruime vergoedingen, bijvoorbeeld voor mantelzorg of preventie. Kosten die je hiervoor maakt kun je declareren en die optie heeft een budgetpolis niet. 
Tip 2 – Budgetpolis of toch een beetje meer?
Tip 3 – Een hoog of laag eigen risico

Tip 3 – Een hoog of laag eigen risico

Standaard betaalt iedereen een eigen risico van € 385,-. Dat wil zeggen dat je de eerste € 385,- aan zorg uit de basisverzekering zelf moet betalen. Alle kosten daarboven worden volgens de regels van jouw zorgverzekering vergoed.

Bij veel zorgverzekeraars kun je kiezen voor een hoger eigen risico: € 485,-, € 585,- of zelfs € 885,-. Bij een hoger eigen risico bijdrage daalt de premie per maand. Of dit loont, is een beetje een gok. Heb je in een jaar weinig zorg nodig (bijvoorbeeld als je maar één keer naar de huisarts gaat), dan is dit interessant. Maar breek je jou been en moet je naar het ziekenhuis, dan betaal je de eerste € 885,- zelf.

De consumentenbond geeft een belangrijke tip als je nadenkt over de hoogte van je eigen risico: kies alleen voor een hoog eigen risico als je zeker weet dat je dat je dit bedrag kunt betalen; als je zelf een financiële buffer hebt. Bij sommige zorgverzekeringen kun je het eigen risico gespreid betalen. Vraag hiernaar als dit in jouw situatie wenselijk is. 

Tip 4 – Maak gebruik van een collectief en profiteer van korting en extra’s

Tip 4 – Maak gebruik van een collectief en profiteer van korting en extra’s

Heb je van collectief verzekeren gehoord? Deze manier van verzekeren werkt net als een groepskorting. Doordat veel verzekerden hetzelfde pakket afsluiten, biedt de verzekeraar korting. Als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie profiteer je van collectiviteitsvoordelen bij VGZ. Je krijgt korting op de premie van aanvullende- en tandverzekeringen én krijgt extra uitgebreide vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie en mantelzorgondersteuning (zie kader hieronder).

Meer voor leden

Collectiviteitsvoordelen: korting en extra's bij VGZ

Als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie heb je bij VGZ een streepje voor. Je krijgt niet alleen korting op uw verzekeringspremie, je profiteert ook van veel extra's.

 • Tot 32 behandelingen fysiotherapie.
 • Tot 25 dagen vervangende mantelzorg en tot €1000,- budget voor de hulp van een mantelzorgmakelaar.
 • Tot €700 voor preventieve cursussen (bijvoorbeeld EHBO, valtraining of slaaptherapie)
 • Volledige vergoeding van het Groene Kruis lidmaatschap t.w.v. €15,95 bij een aanvullende verzekering VGZ Zorgt Goed, VGZ Zorgt Beter en VGZ Zorgt Best. 
 • Praktische Palliatieve Box voor de zorg van een naaste.
 • 15% korting op aanvullende verzekeringen en 5% korting op tandverzekeringen.

Bereken de premie
Tip 5 – Aanvullende verzekeringen: bedenk wat jij belangrijk vindt

Tip 5 – Aanvullende verzekeringen: bedenk wat jij belangrijk vindt

Waar de vergoedingen voor basisverzekeringen bij alle zorgverzekeringen ongeveer gelijk zijn, zijn de verschillen tussen aanvullende verzekeringen groot. Heel groot.

Begin je willekeurig met het vergelijken van verzekeringen, dan is de kans groot dat je binnen een uur door de bomen het bos niet meer ziet.

Bezint eer ge begint, luidt het devies. Bedenk goed welke vergoedingen voor jou belangrijk zijn. Ga je vaak naar de fysiotherapeut? Ben je mantelzorger en vind je uitgebreide vergoedingen voor ondersteuning belangrijk? Heb je hoortoestellen of een bril? Maak je gebruik van alternatieve geneeswijzen? Of besef je dat het voor ouderen erg belangrijk is om regelmatig naar de tandarts te gaan? Zoveel mensen, zoveel wensen.

Kies twee of maximaal drie punten die voor jou belangrijk zijn en gebruik deze om verzekeraars te vergelijken. Zo krijgt je in relatief korte tijd een goed overzicht van voor- en nadelen per verzekeraar.

Tip 6 – Pakketvoordelen: wel interessant?

Pakketten bij zorgverzekeraars lijken interessant. Veel zorgverzekeraars hebben pakketten voor jonge gezinnen met opgroeiende kinderen bijvoorbeeld. Of pakketten voor senioren. Of zo’n pakket echt interessant is, valt te betwijfelen. Pakketten gaan namelijk uit van gelijke vergoedingen en dus gelijke zorgbehoeften. En dat is in de praktijk zelden het geval. Als je vaak naar de fysiotherapeut gaat maar jouw partner nooit, is het voor jou interessant om een uitgebreidere aanvullende verzekering af te sluiten en voor jouw partner misschien wel geen.  

Neem dit mee in jouw vergelijking. Vaak ontdek je dat het niet alleen voordeliger is om losse verzekeringen af te sluiten, maar ook dat je allebei beter passende zorg krijgt.

Tip 6 – Pakketvoordelen: wel interessant?
Leden krijgen meer

Lid worden, overstappen en besparen

Ben je nog geen lid van Groene Kruis Ledenorganisatie, maar wil je wel profiteren van de voordelen bij VGZ én alle andere voordelen? Meld je dan aan als lid. Je bent al lid voor slechts € 15,95 per jaar. Het lidmaatschap geldt voor jouw hele huishouden. En VGZ vergoedt je hele lidmaatschap!

Ben je nu nog verzekerd bij een andere zorgverzekeraar en wil je overstappen naar VGZ, met alle voordelen van het ledencollectief? Ga dan naar de website van VGZ.

Ben je al verzekerd bij VGZ maar maak je nog geen gebruik van het collectief? Neem dan contact op met onze Klantenservice T. 088-61 088 61. Wij helpen jou dan verder. 

Word nu lid

Word nu lid en bespaar honderden euro’s

Direct lid worden