Rubriek van Angelique

#4 – Mogelijkheden scootmobiel – augustus 2021

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om u een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur.

''Moet ik een scootmobiel zelf betalen of kom in aanmerking voor een vergoeding?''

''Kan ik een scootmobiel ook huren?''

Minder mobiel

Het is zomer, een heerlijke periode om er lekker op uit te gaan! Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Ik spreek regelmatig mensen die door gezondheidsklachten minder mobiel worden. Naar de supermarkt, op bezoek bij familie of een dagje uit zijn dan niet meer vanzelfsprekend, met als gevolg dat mensen meer aan huis zijn gekluisterd. Terwijl dat helemaal niet nodig is, er zijn oplossingen genoeg!”

Zelfstandigheid behouden

“Onlangs werd ik gebeld door een echtpaar op leeftijd. Het rijbewijs van meneer werd helaas niet verlengd vanwege krachtvermindering in zijn benen. Een nare boodschap natuurlijk, want in een keer zijn ze voor vervoer afhankelijk van anderen. Samen zijn we gaan kijken naar hoe ze hun zelfstandigheid zoveel mogelijk kunnen behouden. Fietsen bleek voor meneer ook niet meer mogelijk, waardoor we uitkwamen bij een scootmobiel. Qua stalling en stopcontacten voor het opladen gaf dit ook geen problemen in hun woning, dus meneer was meteen enthousiast. Maar hij stelde ook terecht kritische vragen. Want hoe regel je zoiets? Ga je lenen, huren of kopen? En zijn er eigenlijk vergoedingen voor een scootmobiel?”

Een eigen scootmobiel

“Samen met het echtpaar heb ik de mogelijkheden doorgenomen. Vanwege het veelvuldig gebruik zou in meneers geval een scootmobiel dat langdurig in zijn bezit is, het beste passen.” Dan zijn er drie opties:
• Via de WMO; Deze aanvraag moet iemand zelf indienen bij de gemeente. Een WMO-consulent beoordeelt of u in aanmerking komt voor de scootmobiel. Zo ja, dan krijgt u een scootmobiel in bruikleen van de gemeente.
• Via PGB (persoonsgebonden budget); Ook deze aanvraag dient u in bij de gemeente. Na beoordeling ontvang u een bedrag, waarmee u zelf een scootmobiel naar keuze kunt kopen.
• Zelf kopen; Komt u niet in aanmerking voor een van bovenstaande mogelijkheden? Dan is zelf een scootmobiel kopen de beste oplossing. Bent u lid van Groene Kruis Ledenorganisatie? Dan ontvangt u korting bij een van onze Medipoint | Groene Kruis winkels.

Stel uw vraag aan Angelique

Heeft u een vraag over een van onze diensten of bent u zoek naar de weg in het zorglandschap? Onze ledenadviseur Angelique helpt u graag verder!

Zij is er voor al uw vragen over het lidmaatschap én meer! U kunt uw vraag telefonisch stellen aan Angelique, maar u kunt haar ook een e-mail sturen door op onderstaande button de klikken.

Een scootmobiel huren

Een scootmobiel huren

“Naast mensen die langdurig een scootmobiel nodig hebben, zijn er ook mensen die deze slechts tijdelijk willen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat iemand een been gebroken heeft of moet revalideren van een operatie. Dan adviseer ik vaak om een exemplaar te huren. Ook dat kan via de WMO of een van onze Medipoint | Groene Kruis winkels.”

Verschillende soorten en modellen

Verschillende soorten en modellen

“Toen meneer eenmaal de keuze had gemaakt om via PGB een scootmobiel aan te schaffen, kwam de vraag natuurlijk welke scootmobiel dat dan moest zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten en modellen, dat ik goed begrijp dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Samen hebben we gekeken naar waar meneer de scootmobiel voornamelijk voor wil gebruiken. Voor iemand die alleen naar de supermarkt gaat volstaat een klein en wendbaar exemplaar, terwijl een actieveling die lange tochten maakt meer heeft aan comfort en een grote actieradius. Met de nodige informatie heb ik meneer doorverwezen naar de Medipoint | Groene Kruiswinkel in zijn buurt. Want om het juiste exemplaar te kiezen moet je hem wel in het echt zien én een testritje maken! Inmiddels kan meneer weer zelf boodschappen doen en maakt hij volop gezellige toertochtjes. En mevrouw? Die fietst er genietend naast, want ze zijn weer samen op pad!

Heeft u behoefte aan advies over de aanschaf van een scootmobiel of hulp nodig bij het uitzoeken van het juiste model? Neem gerust contact met mij op, ik help u graag!”

- Angelique