Rubriek van Angelique

#7 – Eenzaamheid – november 2021

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om u een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur.

''Ik voel me eenzaam, wat kan ik daaraan doen?''
''Waar of hoe vind ik een maatje om samen leuke dingen mee te doen?''

De helft van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam

“Uit onderzoek blijkt dat 47% van de volwassenen in Nederland eenzaam is. Schrikbarende cijfers; bijna de helft van de 18+ers in ons land voelt zich dus weleens alleen. Zeker in deze donkere en grauwe periode ervaren mensen eenzaamheid. In de lente en zomer is er vaak net wat meer te doen en met een zonnetje aan de hemel ziet de wereld er gewoon mooier en vrolijker uit.

Eenzaamheid bij verschillende leeftijdsgroepen

Als ledenadviseur zie ik dat eenzame jongvolwassenen vaak zelf stappen ondernemen om met andere mensen in contact te komen. Ze zoeken een nieuwe sport, sluiten zich aan bij een vereniging of gaan koken met een clubje. Oproepen op social media of een website met leuke regionale uitjes dragen daaraan bij. Voor senioren is dat echter andere koek. Contact leggen is moeilijker omdat iemand niet zo mobiel is, een klein netwerk heeft, minder digitaal vaardig is of simpelweg niet weet waar of op welke manier ze een maatje kunnen vinden om samen leuke dingen mee te doen. En dat terwijl het percentage eenzamen onder de 75+ers juist het hoogst is! Daarom help ik ouderen graag en dat begint met weten wie er eenzaam is. Voelt u zich weleens alleen of kent u iemand die wel een maatje kan gebruiken? Neem dan gerust contact met me op!

Stel uw vraag aan Angelique

Heeft u een vraag over een van onze diensten of bent u zoek naar de weg in het zorglandschap? Onze ledenadviseur Angelique helpt u graag verder!

Zij is er voor al uw vragen over het lidmaatschap én meer! U kunt uw vraag telefonisch stellen via
06 - 83 13 92 08, maar u kunt Angelique ook een e-mail sturen door op onderstaande button de klikken.

Samen in gesprek

Samen in gesprek

Ik ga met een eenzaam persoon in gesprek om te achterhalen waarmee hij of zij geholpen is. Iedereen heeft immers andere wensen en behoeftes. Zoekt iemand een maatje dat regelmatig op de koffie komt, een organisatie die maandelijks uitjes organiseert of een wandelaar om samen mooie tochten mee te maken? Een vereniging in de regio waar hij of zij zich bij aan kan sluiten, een lieve buur die een oogje in het zeil houdt of een kaartclubje voor wat gezelligheid op een doordeweekse middag? Er zijn zoveel mogelijkheden! Ik zoek binnen de partners van Groene Kruis ledenorganisatie naar passende ondersteuning, bijvoorbeeld via ZorgMies of vriendschapsplatform GoMingle. Maar ook regionale initiatieven zoals de Zonnebloem, Humanitas of inloopmiddagen in buurthuizen kunnen hulp bieden. En wat dacht u van de Zilverlijn; een gratis beldienst voor een wekelijks praatje of goed gesprek! Soms zet ik eenzame ouderen ook in als vrijwilliger. Het mes snijdt dan aan twee kanten; de vrijwilliger heeft een zinvolle dagbesteding en komt in contact met andere mensen, terwijl de organisatie erg geholpen is met zijn of haar inzet.

Kortom; voor iedereen is er een oplossing om het gevoel van eenzaamheid weg te nemen! Voelt u zich weleens alleen of heeft u het vermoeden dat iemand uit uw omgeving eenzaam is? Neem dan contact op, dan zorgen we er samen voor dat het percentage eenzamen in Nederland afneemt!

- Angelique