Rubriek van Angelique

#1 – Rouwverwerking – mei 2021

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om u een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur.

''Is het normaal dat ik mijn moeder twee jaar na het overlijden nog enorm mis?''

''Sinds mijn man is overleden voel ik me zo alleen, wat kan ik daaraan doen?''

Het rouwproces

“Na het overlijden van een dierbare moet er veel geregeld worden. De koffietafel, een mooie dienst… Maar na het afscheid begint het rouwproces pas echt. Ik merk dat veel van onze leden zichzelf geen periode van rouw gunnen. Onder het motto ‘het leven gaat door’ houden zich sterk voor de buitenwereld. Natuurlijk zijn er de fijne herinneringen en mooie momenten, maar gevoelens als machteloosheid, boosheid en onbegrip spelen ook een grote rol. Wat ik mensen altijd meegeef is dat hun verdriet er mag zijn. Rouwverwerking is heel belangrijk om uiteindelijk wél door te kunnen gaan. Mensen kunnen daarom bij mij terecht met allerlei vragen over rouw.

Als iemand een vraag stelt over rouw of rouwverwerking, kijk ik vooral wat die persoon nodig heeft. Iedereen rouwt namelijk op een andere manier. Voor de een is nazorg via een professionele begeleider of uitvaartonderneming een passende oplossing, terwijl voor iemand anders een wandeling met lotgenoten of een groepsgesprek beter werkt. Maar ook de koppeling aan een maatje of het bellen met een luisterlijn behoort tot de mogelijkheden; ik kijk daarbij echt naar de behoefte of de wens.''

Stel uw vraag aan Angelique

Heeft u een vraag over een van onze diensten of bent u zoek naar de weg in het zorglandschap? Onze ledenadviseur Angelique helpt u graag verder!

Zij is er voor al uw vragen over het lidmaatschap én meer! U kunt uw vraag telefonisch stellen aan Angelique, maar u kunt haar ook een e-mail sturen door op onderstaande button de klikken.

Ik help u graag!

Ik help u graag!

''Soms is alleen mijn luisterend oor al voldoende. Praten is namelijk ook een manier van verwerken. Als iemand eenmaal op de spreekstoel zit dan maakt tijd niets meer uit. Ik laat leden gewoon vertellen. Want gevoelens uit je niet op afspraak, die komen en gaan op elk moment van de dag. Ik vind het ontzettend bijzonder dat ik zo’n diepgaande en emotionele gesprekken met onze leden mag voeren. En als ik daar iemand dan ook nog mee kan helpen, is dat helemaal mooi.”

- Angelique