Pelgrim voor één dag

Wandel ‘mini-camini’s’ in Zuid-Limburg

De pelgrimsroute naar Santi ago de Compostela, ook wel Jacobsroute genoemd, kent bijna iedereen. De route staat bekend om haar religieuze karakter en de bewustwording die het wandelen ervan oplevert. De camino naar het graf van apostel Jakobus daadwerkelijk lopen is alleen niet voor iedereen weggelegd. Niet elke baas geeft je weken achter elkaar vrij om op vakantie te gaan en voor veel wandelaars zijn de lange afstand of de vele opeenvolgende wandeldagen fysiek een brug te ver. Om die wandelaars tóch het vergelijkbare gevoel van bezinning te geven, zijn in Zuid-Limburg elf camini’s aangelegd.

Een camini is een ‘mini-camino’, oftewel een pelgrimservaring voor één dag. De elf camini’s in Zuid-Limburg zijn allemaal gelegen aan de originele Jacobsroute. Met spreuken en opdrachten onderweg wordt het bewustwordingsgevoel van Santiago de Compostela geëvenaard.

ELF KEER OP WEG NAAR BEZINNING

Het getal elf is een meestergetal; een getal dat volgens de spiritualiteit je levenspad kan beïnvloeden. Omdat elf staat voor dicht bij jezelf blijven en het volgen van je intuïtie, heeft de regio Zuid-Limburg bewust gekozen voor dit aantal camini’s.

 1. De route van het anders zijn | Iedereen is anders en dat ervaar je bij een bezoek aan de heilige Sint-Amelbergabasiliek of als je even stilstaat in het fenomenale natuurgebied IJzerenbosch met haar bosanemonen, beken en boomkikkers.

  Afstand: 5,4 km
  Omgeving: het zuiden van Susteren
  Stempelplek: Koffiehuis & brasserie het IJzerenbos
  Bijzondere plekken: Basiliek Heilige Amelberga, Schatkamer van de Heilige Amelbergakerk & Het smalste stukje van Nederland.

 2. De zintuigenroute | Horen, zien, ruiken, voelen en proeven… Tijdens deze wandeling door stedelijke gebieden, mooie parken en groene gedeeltes prikkel je al je zintuigen. Bekijk al het moois eens door de ogen van een kind, je zult versteld staan van de natuurpracht. 

  Afstand: 10,3 km
  Omgeving: gemeente Sittard-Geleen
  Stempelplek: Brasserie Abshoven
  Bijzondere plekken: Pater Karel Kapel, Gemmakapel & Sint-Janskluis.

Vind de 11 camini's terug in onze gratis wandelgids

Met meer dan tien mooie Limburgse natuur- en cultuurroutes, advies over schoenen, rugzakken en sokken, tips van een echte gids en pakkende verhalen van heuse ‘kilometervreters’, bieden wij u dit voorjaar de wandelinspiratie die u zoekt. Dat doen we in onze wandelgids, een 52-pagina’s tellend boekje boordevol wandelinformatie, dat elk lid van GKL gratis kan bestellen en vervolgens per post thuis ontvangt. De wandelgids is te bestellen via onderstaande button.

3. De Reuzenroute

3. De Reuzenroute

Hij torent hoog boven het landschap uit… De watertoren in Schimmert. ‘De Reusch’ was de aanleiding voor deze sprookjesachtige route, maar ook de gigantische mammoetboom past goed in het thema. Loop jij er met zevenmijlslaarzen doorheen?

Afstand: 11,4 km
Omgeving: Schimmert
Stempelplek: Camping Mareveld
Bijzondere plekken: De Reusch, Sint Remigiuskerk & Archeologisch rustpunt Steenland.

Gratis

De mini Camino's

Er zijn in totaal 11 camino's te beleven in Zuid-Limburg. 

4. De route van jezelf ontmoeten
5. De route van de overgave
6. De route van de stilte
7. De route van de zuivering
8. De route van de rijkdom
9. De ademroute
10. Rondje creativiteit 

Wilt u alle mini camino's bekijken en eventueel ervaren? Alle elf zijn te vinden in onze gratis wandelgids voor Groene Kruis leden. 

Aanvragen