Op pad met Dick

Een kijkje in het leven van een gids

Dick van de Goorbergh heeft een achtergrond in bedrijfsopleidingen. Als kleine jongen kwam hij graag in de natuur en was hij bovengemiddeld geïnteresseerd in alles wat daarbij komt kijken. Hoewel zijn ouders echte buitenmensen zijn, waren het niet de types die behoeft e hadden aan kennis over de natuur. Dick daarentegen ging acti ef op zoek naar informati e en werd lid van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), een vereniging voor veldbiologie. Waar hij eerst door deelname aan workshops en excursies leerde van anderen, besloot hij al snel zelf ook kennis te willen delen. “Het lesgeven gaf mij zoveel voldoening, dat ik dit ook in de natuur wilde gaan doen. Door veel te lezen en mee te gaan met boswachters ti jdens hun acti viteiten, heb ik me het gidsen eigen gemaakt.”

Elke wandeling is anders

Inmiddels begeleidde Dick al honderden wandelingen voor verschillende instanties. Hij heeft onder andere connecties met Limburgs Landschap, IVN, Natuurmonumenten, Natuur- en Milieu Federatie Limburg en Waterschap Limburg. “Elke wandeling en elk gebied hebben een ander verhaal. Als ik gids ben voor het Waterschap, dan spreek ik voornamelijk over water, peil en bruggetjes, terwijl bij het Limburgs Landschap natuurbeheer en -onderhoud veel belangrijker is. Ook het gebied waarin een excursie plaatsvindt en de samenstelling van de groep spelen mee in het opstellen van mijn verhaal. Bij De IJzeren Man in Weert is bijvoorbeeld de geschiedenis van zandwinning voor spoorwegwerkzaamheden bepalend geweest voor de natuur terwijl bij het Wormdal in de omgeving van Kerkrade het mijnwerkersverleden een grote rol speelde. Kinderen zien weer dingen die jij niet ziet en tegen een basisschoolklas praat ik anders dan dat ik uitleg geef aan een groep volwassenen.”

Bestel de gratis wandelgids met o.a. het artikel met gids Dick

Met meer dan tien mooie Limburgse natuur- en cultuurroutes, advies over schoenen, rugzakken en sokken, tips van een echte gids en pakkende verhalen van heuse ‘kilometervreters’, bieden wij u dit voorjaar de wandelinspiratie die u zoekt. Dat doen we in onze wandelgids, een 52-pagina’s tellend boekje boordevol wandelinformatie, dat elk lid van GKL gratis kan bestellen en vervolgens per post thuis ontvangt. De wandelgids is te bestellen via onderstaande button.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk

Met veel variatie in natuurgebieden en routes, is geen wandeling hetzelfde. “Daarom verken ik voorafgaand aan een wandeling de route alvast. Zijn de paden begaanbaar, welke bijzondere plekken wil ik laten zien en waar loont het zich om even te stoppen? Als er een bepaalde plant in bloei staat of recente dierensporen te zien zijn, zoek ik hier nog wat extra informatie over op. Zo hoop ik de deelnemers te interesseren voor de natuur.” Want volgens Dick is dat het allerleukste aan gids zijn; mensen écht iets leren. “Tijdens een wandeling praat je makkelijk met elkaar, het samen in de natuur zijn schept een band. Kennis delen en mensen nieuwe dingen laten zien geeft daar een extra dimensie aan. Als iemand verwonderd is door iets wat ik vertel of laat zien, dan geeft mij dat enorm veel voldoening. Maar eigenlijk is de gids diegene die het meeste leert tijdens een wandeling. Mijn informatie is feitelijk maar de verhalen die mensen met mij delen tijdens een wandeling geven pas echt aan hoe de natuur daar beleefd wordt. Die onderlinge communicatie levert leuke anekdotes op.”

Waardevolle toevoeging

Waardevolle toevoeging

Uit alles blijkt; Dick ademt natuur. Maar zijn enthousiasme reikt verder dan wandelen en gidsen. “Ik woon in Nederweert aan de groene verbindingsstrook tussen het Weerterbos en de Zuid-Willemsvaart, een gebied dat in beheer is bij Het Limburgs Landschap. Mijn huis en tuin zijn zo’n waardevolle toevoeging aan de natuurrecreatie in dit gebied, dat ik overweeg om na mijn dood mijn ‘thuis’ aan Het Limburgs Landschap na te laten.” Zover is het echter nog lang niet, Dick hoopt nog jarenlang met veel plezier te mogen gidsen.

Ook een wandeling maken onder begeleiding van Dick? Stuur hem gerust een berichtje via LinkedIn!