Rubriek van Angelique

#22 – Hulp bij geldzaken – februari 2023

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, thuiszorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om jou een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur. Nu alles duurder wordt, merkt ze dat steeds meer mensen kampen met financiële problemen. Daarom de rubriek ‘Hulp bij geldzaken’.

Hoe krijg ik overzicht en structuur in mijn administratie?
Hoe weet ik of ik maandelijks geld kan besteden aan extra’s zoals ondersteuning in huis?
Welke hulp kan ik krijgen bij het op orde krijgen of houden van mijn geldzaken?

We kunnen er niet omheen; alles wordt duurder. De boodschappen, de energierekening, de vaste lasten, de zorgverzekering en ga zo maar door. En iedereen voelt dat in zijn portemonnee. Deze financiële wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben en houden menigeen bezig. Want kun je straks de rekeningen nog wel betalen? En hoeveel hou je eigenlijk maandelijks over als je gewoon blijft doen wat je altijd al deed?

Heb jij inzicht in je financiën?

Als ledenadviseur krijg ik momenteel veel vragen over de diensten die wij aanbieden in relatie tot geld. Mensen willen graag gebruik maken van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of de kapper aan huis, maar weten simpelweg even niet hoe ze dat moeten bekostigen, of het met de huidige marktsituatie nog wel betaalbaar is. Vaak stel ik dan een tegenvraag. Of ze wel overzicht hebben in hun financiën, of het ze nog wel lukt om hun administratie op orde te houden, of ze weten wat ze maandelijks binnenkrijgen en uit kunnen geven. Want ik weet dat geldzaken kunnen voelen als een rompslomp en het voor lang niet iedereen duidelijk is hoe zijn of haar bankrekening erbij staat.

 • KBO
  Ben je lid van de KBO? Dan kan deze organisatie je misschien helpen met je financiën. KBO biedt haar leden namelijk een vrijwillige thuisadministrateur. Deze persoon helpt je met het op orde brengen én houden van je administratie.
 • Bibliotheek
  Veel bibliotheken bieden aan inloopspreekuur aan waar je terecht kunt met vragen over je administratie. Je kunt altijd informeren bij de bieb in je woonplaats of zij je kunnen helpen.
 • Humanitas
  Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie die mensen diverse soorten hulp aanbiedt, ook op het gebied van geldzaken en administratie. Ze zijn ook actief in jouw regio, dus trek gerust aan de bel! En maak je je zorgen om de geldzaken van je (klein)kind? Dan kun je bij Humanitas – Get a grip Vrijwilligers leren jongeren tussen de 16 en 24 jaar om goed met hun geld om te gaan nu ze meer financiële verantwoordelijkheden (zorgverzekering, studiefinanciering, op zichzelf wonen) krijgen.
 • Synthese
  Synthese is een welzijnsorganisatie in Noord- en Midden-Limburg. Een vrijwilliger van Synthese Thuisadministratie helpt je graag met het in beeld brengen van je inkomsten en uitgaven. Ze helpen je als het ware op weg, zodat je daarna weer zelf je geldzaken kunt regelen.
 • Budgetcoach
  Een budgetcoach stelt samen met jou een budgetplan op, dat helemaal is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Met ondersteuning van een budgetcaoch creëer je een goede balans tussen inkomsten en uitgaven. Eigenlijk werkt het preventief, om financiële problemen te voorkomen. Sommige mensen krijgen de hulp van een budgetcoach vergoed, anderen betalen zelf een kleine bijdrage.
 • Schuldhulpverlener
  Heb je schulden? Schakel dan via de gemeente een gratis schuldhulpverlener in. Zo’n persoon heeft een adviserende en uitvoerende rol en neemt regelzaken uit handen. Hij of zij richt zich op oplossingen; bijvoorbeeld het treffen van een regeling met schuldeisers.
 • Bewindvoerder
  Een bewindvoerder is iemand die het regelen van je geldzaken van je overneemt als jij dat niet meer zelf kan. Bijvoorbeeld door lichamelijke- of geestelijke problemen of een verslaving. Een bewindvoerder berekent hoeveel leefgeld je maandelijks hebt en controleert je inkomsten en uitgaven. Verder zorgt deze persoon voor het betalen van je rekeningen. De diensten van een bewindvoerder zijn niet gratis, je betaalt er kosten voor. Is dat met jouw financiële situatie niet mogelijk? Dan kan het aanvragen van bijzondere bijstand via de gemeente een optie zijn.

Webinar 'Gek van Geld'

Om onze leden te ondersteunen bij hun geldzaken organiseren we op donderdag 2 maart 2023 een webinar ‘Gek van geld’. Dit webinar is gratis voor Groene Kruis leden en wordt gegeven door Eef van Opdorp (bekend van het tv-programma ‘Uitstel van executie’). Tijdens dit gratis werbinar geeft Eef van Opdorp handige tips over hoe jij beter en slimmer met geld om kunt gaan. 

Datum: donderdag 2 maart
Tijdstip: 19.30 – 20.30 uur

Aanmelden voor het gratis webinar 'Gek van Geld' kan via het Groene Kruis ledenportaal klik hier om je aan te melden.

Schroom niet om te bellen!

Schroom niet om te bellen!

Hulp vragen bij geldzaken kan moeilijk zijn, maar zoals je ziet zijn er genoeg organisaties die je kunnen helpen! Bij mij aankloppen kan natuurlijk ook, samen met jou kijk ik dan welke mogelijkheid het beste bij jouw situatie past. Schroom niet om te bellen of te mailen, want je financiën goed op orde hebben is ontzettend belangrijk. En mooi meegenomen; overzicht in je administratie geeft ook nog eens rust in je hoofd!

Lees meer rubrieken van Angelique