Rubriek van Angelique

#21 – Maatje gezocht – januari 2023

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, thuiszorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om jou een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur. In deze rubriek vertelt ze meer over het zoeken of worden van een maatje.

Ik heb behoefte aan gezelschap, wat kan ik doen?
Ik heb ondersteuning nodig, wie kan me die bieden?
Ik wil iets voor een ander betekenen, welke mogelijkheden zijn er?

We staan aan het begin van 2023 en dat roept bij mij de vraag op wat dit nieuwe jaar gaat brengen. We hebben elkaar net een gelukkig nieuwjaar toegewenst. Dat is makkelijk gezegd, maar sta je er wel eens bij stil wat dat écht betekent voor jou? Hoe sta je bijvoorbeeld in het leven? Zou je dingen graag anders zien? Heb je goede voornemens voor dit jaar zoals afvallen, een cursus volgen of iets betekenen voor een ander? De antwoorden zijn voor iedereen heel verschillend en heel persoonlijk, maar vaak kan ik je op weg helpen.

Maatje gezocht

Op dit moment merk ik dat er bovengemiddeld veel Groene Kruis leden contact met me opnemen omdat ze een maatje zoeken. Mensen die gezelschap willen, ondersteuning nodig hebben met boodschappen doen of met iemand in contact willen komen om met ze mee te gaan naar een afspraak in het ziekenhuis. De behoefte aan hulp en een luisterend oor is groot…

Krijg ik zo’n vraag binnen dan gaan we eerst samen in gesprek. Zo krijg ik namelijk een goed beeld van iemands woon- en leefsituatie en kan ik met een passende oplossing komen. Want het maakt nogal een verschil of ergens al hulpverleners over de vloer komen, wat voor persoonlijke contacten een persoon heeft en of iemand afhankelijk is van vervoer.

Oplossingen en mogelijkheden

Ik kijk of de gemeente waar iemand woont iets kan betekenen in de hulpvraag, via de WMO of een welzijnsorganisatie. In sommige gemeenten heb je bijvoorbeeld Huiskamer Plus; een vorm van dagbesteding voor ouderen. Verder bestaat er ook de mogelijkheid om via UWassistent of ZorgMies (samenwerkingspartners van Groene Kruis Ledenorganisatie) begeleiding of gezelschap aan te vragen. Beide organisaties bieden persoonlijke ondersteuning op maat. Voor meer informatie over deze diensten of de bijbehorende kosten kun je contact met me opnemen, ik informeer je graag over de mogelijkheden.

Soms hoef je ook helemaal niet zover te zoeken en biedt iemands omgeving al de oplossing. Leg eens contact met de buren of mensen uit je wijk. Misschien kunnen jullie wel iets voor elkaar betekenen? Elkaar gezelschap bieden, boodschappen voor de ander meebrengen of een ritje naar het ziekenhuis misschien? Of start een belcirkel met buurtbewoners, kennissen of familieleden. Het zorgt voor sociale controle én hulpvragen worden makkelijker gesteld als er al regelmatig contact is. Kleine moeite, groot gebaar!

Ledenvoordeel

Ondersteuning van ledenadviseur Angelique is voor onze leden helemaal gratis! Neem contact op via e-mail (angelique.stevens@dezorggroep.nl) of telefonisch (06-83139208).

Afhankelijk van je vraag zal Angelique je telefonisch, via e-mail, in een persoonlijk gesprek of tijdens een informatiebijeenkomst helpen.

Iets voor een ander betekenen

Iets voor een ander betekenen

Ben je nog mobiel en is je gezondheid oké? Dan kun je misschien wel iets voor een ander betekenen. Een goed voornemen om 2023 mee te beginnen? Word bijvoorbeeld een maatje voor iemand anders! Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar door iemands maatje te worden help je diegene ontzettend. Daarnaast is het ook gewoon leuk én doe je zelf meer sociale contacten op. Vrijwilliger worden bij een van de zorglocaties van De Zorggroep in Noord- en Midden-Limburg kan natuurlijk ook. Overal kunnen ze mensen gebruiken, van het serveren van koffie/thee of warme maaltijden tot begeleiding bij activiteiten. Je draagt je steentje bij aan de maatschappij en geniet tegelijk van een gezellige middag of avond! En mooi meegenomen; als vrijwilliger van De Zorggroep is je lidmaatschap bij Groene Kruis Ledenorganisatie helemaal gratis!

We zijn er om elkaar te helpen. Ik jullie en jullie elkaar. Dus heb je na het lezen van deze rubriek behoefte aan wat ondersteuning of wil je zelf iets voor een ander betekenen? Neem dan gerust contact met me op via telefoon of e-mail!