Rubriek van Angelique

#18 – Mantelzorg – oktober 2022

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, thuiszorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om jou een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur. In deze rubriek grijpt ze de Dag van de Mantelzorg aan om mantelzorgers te wijzen op de vele ondersteuningsmogelijkheden die er zijn.

Hoeveel Nederlanders zijn mantelzorger?
Welke ondersteuning is er voor mantelzorgers?
Wat kan de zorgverzekering voor mij betekenen als het om mantelzorg gaat?

Langzaam komt de maand oktober alweer ten einde en naderen we november. En vrij vroeg in die maand staat er een datum rood omcirkeld op mijn kalender. 10 november is het namelijk de Dag van de Mantelzorg. Ik heb het in deze rubriek al vaker gehad over mantelzorg, maar dit moment grijp ik aan om dat gewoon nóg eens te doen! Want naar mijn idee kunnen we mantelzorgers niet vaak genoeg informeren over de mogelijkheden van ondersteuning. Er zijn namelijk ruim vier miljoen mantelzorgers in Nederland, waarvan de helft mantelzorg combineert met werk en gezin. En die combinatie zorgt helaas regelmatig voor gezondheidskwesties als stress of psychische problemen.

Je staat er niet alleen voor!

Wordt het mantelzorgen jou soms te veel? Kom je niet meer toe aan je eigen dingen? Merk je dat het zorgen voor iemand invloed heeft op je werk? Of is je lontje wel erg kort de laatste tijd? Weet dan dat je er niet alleen voor staat! Er zijn ontzettend veel ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers -ook in het dienstenaanbod van Groene Kruis Ledenorganisatie - en er is altijd wel een oplossing die jou ontlast. Maar het begint met erover praten. Vertel wat er speelt aan iemand die je vertrouwt en kan helpen. Dat kan bijvoorbeeld je werkgever, een vriendin, een mantelzorgmakelaar of de huisarts zijn. Maar je kunt je verhaal ook altijd bij mij kwijt; ik weet de weg in het mantelzorglandschap en verwijs je graag door naar passende ondersteuning.

Ondersteuning door de zorgverzekering

Zorgverzekeraars zoals VGZ en CZ bieden programma’s aan om mantelzorgers te informeren en te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan webinars (beter en krachtiger mantelzorgen), een cursus (leefstijl, beter slapen of mentaal in balans) of het geven van tips en advies. Als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie krijg je korting op je zorgverzekering bij VGZ en CZ en profiteer je van allerlei voordeel:

  • Vergoeding aanvullende verzekeringen
    Voor onder andere vervangende mantelzorg en de diensten van een mantelzorgmakelaar. Maar ook een preventiebudget waar een leefstijlcheck of cursussen uit betaald worden.
  • Hulp en advies
    Schakel een zorgadviseur in van CZ of VGZ. Deze helpt je bij het vinden en regelen van de best passende zorg. Online vindt je antwoorden op veel gestelde vragen, bijvoorbeeld over mantelzorg of mantelzorgondersteuning.
  • Gesprekstips
    Tips voor als je in gesprek moet met een arts, specialist, zorgverlener, diegene waar je voor zorgt of je werkgever.

Praktische hulp

Op de website www.samenbeterthuis.nl vind je tips over verschillende praktische zaken die bij mantelzorg komen kijken. Denk aan een video over verzorgen of een instructiefilmpje ‘rijden met een rolstoel’.

Zet een mantelzorger in het zonnetje

Zet een mantelzorger in het zonnetje

Donderdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag die we niet ongemerkt aan ons voorbij kunnen laten gaan. Want wist u dat één op de drie Nederlanders mantelzorger is. En dat in Noord- en Midden-Limburg dit alleen al 144.000 mantelzorgers zijn. Dat betekent dat iedereen in zijn of haar omgeving wel een mantelzorger heeft. Zet hem of haar eens in het zonnetje!

In samenwerking met zorgverzekeraar VGZ versturen wij gratis mantelzorgkaartjes. Dit kaartje ontvangt u op uw thuisadres en kunt u zelf een boodschap op schrijven. Zo maakt u het éxtra persoonlijk!

Inschrijven kan via deze link tot en met 31 oktober 2022. Vanaf 1 november zullen wij de kaartjes opsturen.