Rubriek van Angelique

#15 – Positieve gezondheid – juli 2022

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, thuiszorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om u een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur. Deze keer neemt ze het populaire begrip ‘positieve gezondheid’ onder de loep.

Wat houdt positieve gezondheid in?
Wat kan ik zelf doen om me lichamelijk en geestelijk goed te voelen?

Positieve gezondheid wint de laatste jaren steeds meer aan terrein. De basis is een spinnenweb dat duidelijk maakt dat gezondheid bij de mens gaat om het totaalplaatje. De omgeving waarin een persoon leeft en iemands mentaal welbevinden zijn bijvoorbeeld net zo belangrijk als fit zijn en gezond eten. De zes pijlers van positieve gezondheid zijn:

  • Lichaamsfuncties
  • Mentaal welbevinden
  • Zingeving
  • Kwaliteit van leven
  • Meedoen
  • Dagelijks functioneren

Ledenvoordeel

Ondersteuning van ledenadviseur Angelique is voor onze leden helemaal gratis! Neem contact op via e-mail (angelique.stevens@dezorggroep.nl) of telefonisch (06-83139208).

Afhankelijk van je vraag zal Angelique je telefonisch, via e-mail, in een persoonlijk gesprek of tijdens een informatiebijeenkomst helpen.

 Wie bent u en wat kunt u?

Wie bent u en wat kunt u?

Het bekende spinnenweb wordt actief gebruikt door beleidsmakers en zorgorganisaties en biedt daardoor dus ook handvaten voor u. Het maakt namelijk inzichtelijk wie u bent en wat u kunt. Waar een gesprek bijvoorbeeld vaak gaat over iemands ziekte of klacht, kijkt u door het invullen van het spinnenweb juist naar wat nog wél gaat. Met die informatie is het makkelijker om te focussen op de goede dingen, in plaats van te denken in beperkingen.

Spinnenweb invullen

U kunt het spinnenweb voor uzelf invullen, om meer inzicht te krijgen in hoe het nu écht met u gaat. Dat kan bijvoorbeeld digitaal, via een website of tool. Maar ook uitprinten en met een pen aan de slag behoort tot de mogelijkheden. Bent u niet zo’n held met computers? Dan kunt u bij mij ook een papieren exemplaar aanvragen. Bel of mail me gerust en ik stuur het u toe.

Met de uitkomsten van het spinnenweb krijgt u antwoord op de volgende vragen:

  • Wat valt op in het totaalplaatje van mijn gezondheid?
  • Scoor ik op bepaalde onderdelen goed en op andere minder?
  • Wat is voor mij belangrijk?
  • Wat zou ik willen veranderen?
Verandering!

Verandering!

Het is ontzettend fijn als iemand op basis van het ingevulde spinnenweb op eigen kracht een verandering in zijn of haar situatie teweeg kan brengen. Maar er zijn ook mensen die daar wel wat ondersteuning bij kunnen gebruiken en dat is helemaal niet erg. Heeft u hulp nodig bij het invullen van het spinnenweb? Wilt u meer informatie over positieve gezondheid? Of bespreekt u uw resultaten bij voorkeur met een vertrouwd persoon of zorgprofessional zodat er ook daadwerkelijk wat verandert? Neem dan gerust contact met me op. Ik ga graag met u in gesprek!