Rubriek van Angelique

#14 – Als mantelzorger op vakantie? – juni 2022

Angelique Stevens is ledenadviseur bij Groene Kruis Ledenorganisatie. Bij kleine én grote zorgvragen over bijvoorbeeld mantelzorg, thuiszorg, hulpmiddelen of een van onze diensten, staat Angelique leden te woord. Regelmatig schrijft ze een column om u een inkijkje te geven in haar werk als ledenadviseur. Deze keer neemt ze mantelzorgers bij de hand, zodat ook zij een keer op vakantie kunnen.

''Kan ik op vakantie als ik voor iemand zorg?''
''Hoe kan ik vervangende mantelzorg regelen en bij welke organisaties kan ik daarvoor terecht?''

“Wanneer u zorgt voor een van uw ouders, een buurvrouw of goede vriend, is op vakantie gaan niet vanzelfsprekend. U kunt uw naaste namelijk niet achterlaten en niet iedereen kan uw taken zomaar overnemen. Toch is het juist voor mantelzorgers belangrijk om er even op uit te gaan. Want rust, ontspanning en tijd voor uzelf zijn broodnodig om uw rol als mantelzorger te kunnen blijven vervullen. Even de batterij opladen en genieten zonder schuldgevoel, want hoewel u het idee heeft dat u iemand in de steek laat, gunt diegene u juist van harte een vakantie!”

Eigen omgeving?

“Als ik de vraag krijg van een mantelzorger hoe we vervangende zorg kunnen regelen kijken we samen naar de situatie. Om wat voor soort zorg gaat het en hoelang wil de mantelzorger weg? We benaderen de sociale omgeving; kan een familielid, buurman of goede kennis misschien ondersteuning bieden? Of zijn er vrijwilligers of mantelzorgsteunpunten in de buurt die kunnen helpen? Pas als dat niet het geval is schakelen we professionele organisaties in.”

Stel uw vraag aan Angelique

Heeft u een vraag over een van onze diensten of bent u zoek naar de weg in het zorglandschap? Onze ledenadviseur Angelique helpt u graag verder!

Zij is er voor al uw vragen over het lidmaatschap én meer! U kunt uw vraag telefonisch stellen via
06 - 83 13 92 08, maar u kunt Angelique ook een e-mail sturen door op onderstaande button de klikken.

Professionele organisaties

Professionele organisaties

“En professionele organisaties, die zijn er genoeg. Maar u moet wel de weg weten in het mantelzorglandschap, wilt u bij de juiste persoon terecht komen. Ook moet u er rekening mee houden dat een procedure via zo’n soort organisatie vaak weken in beslag neemt. Ik help u er graag mee! Bijvoorbeeld door te adviseren, maar ook door contact op te nemen.”

Professionele vervangende mantelzorg aanvragen kan bijvoorbeeld via:

  • De gemeente
    Krijgt de zorgvrager jeugdhulp of ondersteuning via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)? Dan kan vervangende mantelzorg ook via de WMO verlopen.
  • De Wet langdurige zorg
    Ontvangt de zorgvrager zorg via de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan behoort een kortdurende logeeropvang tot de mogelijkheden.
  • Zorgverzekering
    Sommige zorgverzekeraars vergoeden vervangende mantelzorg geheel of gedeeltelijk.
  • Persoonsgebonden budget

Via de gemeente kunt u een persoonsgebonden budget aanvragen om zelf vervangende mantelzorg in te kopen.

ZorgMies

ZorgMies

“Vanuit Groene Kruis Ledenorganisatie werken we graag samen met ZorgMies. Deze fijne organisatie biedt mantelzorgers ondersteuning en een luisterend oor. Niet alleen in de vakantie, maar het hele jaar door. Wenst u bijvoorbeeld één keer per week gezelschap of iemand om samen mee te koken? Dan wordt dat geregeld. Bij voorkeur met een vast persoon, zodat u een band opbouwt en er niet elke week iemand anders op de stoep staat. Wilt u gebruik maken van de diensten van ZorgMies? Dan kijken we samen naar de financieringsmogelijkheden.”

Zit u ermee in uw maag dat u niet weg kunt omdat u mantelzorger bent? Of wilt u weten hoe u vervangende mantelzorg kunt regelen voor uw naaste? Weet dat u me altijd kunt bellen of mailen! Samen zoeken we naar een passende oplossing, zodat u ook lekker op vakantie kunt!

- Angelique