Vergelijken loont!

Limburgers betalen te veel voor hun zorgverzekering.

6 Tips om uw zorgverzekering te kiezen

Het eind van het jaar nadert. Dit betekent niet alleen dat de Sint terug is naar Spanje en we langzaamaan in kerstsferen komen, maar ook dat we moeten nadenken over onze zorgverzekering. Vergelijkingssites laten zien dat Limburgers gemiddeld zo’n € 5,- per maand meer gaan betalen voor hun basisverzekering; een stijging van zo’n € 60,- per jaar. Maar de verschillen in premies én vergoedingen groeien. U heeft echt iets te kiezen en vergelijken loont! U bespaart al enkele tientjes of soms wel meer dan € 100,-. In dit artikel zetten we enkele tips voor u op een rij. Zo gaat u 2021 in met een goede zorgverzekering en weet u zeker dat u niet te veel betaalt.  

Korting en extra's bij VGZ

Als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie hebt u bij VGZ een streepje voor. U krijgt:

 • korting op uw premie;
 • extra uitgebreide vergoedingen voor fysiotherapie en mantelzorgondersteuning;
 • een extra uitgebreid preventiebudget;
 • volledige vergoeding van uw lidmaatschap (t.w.v. € 14,95). 

Tip 1 – De basisverzekering: natura- of restitutiepolis

Tip 1 – De basisverzekering: natura- of restitutiepolis

De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg door een basisverzekering wordt vergoed. Een basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorg: een bezoek aan de huisarts bijvoorbeeld, een ziekenhuisverblijf en medicijnen. Dit betekent dat de dekking van alle basisverzekeringen bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Alhoewel dat niet helemaal klopt.

Het is belangrijk om na te denken hoe belangrijk u het vindt om zelf een zorgverlener te kunnen kiezen. Het zit zo: zorgverzekeraars maken onderscheid tussen natura- en restitutiepolissen.

Bij een naturapolis krijgt u 100% van de zorg vergoed bij en door de zorgverzekeraar gekozen zorgverlener. Kiest u een zorgaanbieder kiest die niet in de lijst van uw zorgverzekeraar staat, kan het zijn dat u een deel (bijvoorbeeld 20% of 30%) van de kosten zelf moet betalen. Dit lijkt een grote beperking, maar in de praktijk valt dit reuze mee. U kunt bij vrijwel iedere huisarts en vrijwel elk ziekenhuis terecht. Heeft u een naturapolis? Dan betaalt de zorgverzekeraar direct de kosten aan de zorgverlener. U hoeft niets voor te schieten.

Bij een restitutiepolis is dat anders. U bepaalt zelf bij welke zorgaanbieder u aanklopt. Maar u betaalt ook zelf de rekening en declareert deze vervolgens bij uw zorgverzekeraar. Deze vergoedt vervolgens alle kosten. Het nadeel van de restitutiepolis is dus dat u zelf de kosten moet voorschieten, het voordeel is dat u zelf de vrijheid heeft om een zorgaanbieder te kiezen. Vanwege dit voordeel is de restitutiepolis vaak duurder dan de naturapolis.

Tip 2 – Budgetpolis of toch een beetje meer?

De laatste jaren zijn er steeds meer budgetpolissen ontstaan. De maandpremie van zo’n budgetpolis ligt al snel een tientje of zelfs meer lager dan een ‘gewone’ polis. Dat klinkt interessant, maar wees gewaarschuwd. Er kleven namelijk wat nadelen aan een budgetpolis:

 • Met een budgetpolis kunt u niet altijd naar het ziekenhuis bij u om de hoek. In sommige gevallen kunt u maar bij een kwart van alle ziekenhuizen in Nederland terecht (geplande zorg).
 • Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt u een groter deel van de kosten zelf. Sommige budgetverzekeringen vergoeden maar 65% van de rekening. Dan kan tot vervelende financiële verrassingen leiden.
 • Bij veel budgetverzekeringen is persoonlijk contact (telefonisch) niet mogelijk: u kunt alleen online contact hebben.

 

Tip 2 – Budgetpolis of toch een beetje meer?
Tip 3 – Een hoge of lage eigen bijdrage?

Tip 3 – Een hoge of lage eigen bijdrage?

Standaard betaalt iedereen een eigen bijdrage van € 385,-. Dat wil zeggen dat u de eerste € 385,- aan zorg uit de basisverzekering zelf moet betalen. Alle kosten daarboven worden volgens de regels van uw zorgverzekering vergoed.

Bij veel zorgverzekeraars kunt u kiezen voor een hogere eigen bijdrage: € 485,-, € 585,- of zelfs € 885,-. Bij een hogere eigen bijdrage daalt de premie per maand. Of dit loont, is een beetje een gok. Heeft u in een jaar weinig zorg nodig (bijvoorbeeld als u maar één keer naar de huisarts gaat), dan is dit interessant. Maar breekt u uw been en moet u naar het ziekenhuis, dan betaalt u de eerste € 885,- zelf.

De consumentenbond geeft een belangrijke tip als u nadenkt over de hoogte van uw eigen bijdrage: kies alleen voor een hoge eigen bijdrage als u zeker weet dat u dit bedrag kunt betalen; als u zelf een financiële buffer heeft.  

Tip 4 – Maak gebruik van een collectief en profiteer van korting en extra’s

Tip 4 – Maak gebruik van een collectief en profiteer van korting en extra’s

Heeft u van collectief verzekeren gehoord? Deze manier van verzekeren werkt net als een groepskorting. Doordat veel verzekerden hetzelfde pakket afsluiten, biedt de verzekeraar korting. Als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie profiteert u van collectiviteitsvoordelen bij VGZ. U krijgt korting op de premie van basis-, aanvullende- en tandverzekeringen én krijgt extra uitgebreide vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie en mantelzorgondersteuning (zie kader hieronder).

Meer voor leden

Collectiviteitsvoordelen: korting en extra's bij VGZ

Als lid van Groene Kruis Ledenorganisatie hebt u bij VGZ een streepje voor. U krijgt niet alleen korting op uw verzekeringspremie, u profiteert ook van veel extra's.

 • Tot 32 behandelingen fysiotherapie.
 • Tot 25 dagen vervangende mantelzorg en tot €1000,- budget voor de hulp van een mantelzorgmakelaar.
 • Tot €700 voor preventieve cursussen (bijvoorbeeld EHBO, valtraining of slaaptherapie)
 • Volledige vergoeding van het Groene Kruis lidmaatschap t.w.v. €14,95 bij een aanvullende verzekering VGZ Zorgt Goed, VGZ Zorgt Beter en VGZ Zorgt Best. Dit kunt u niet tot drie jaar terug declareren. Wij hebben deze regeling pas sinds 2020, dus u kunt ook pas sinds 2020 declareren. Volgend jaar kunt u dus wel van 2020 én 2021 declareren.
 • Praktische Palliatieve Box voor de zorg van een naaste.
 • 4% korting op basisverzekerkingen, 15% korting op aanvullende verzekeringen en 5% korting op tandverzekeringen.

Wilt u precies weten hoeveel korting op welke verzekering u krijgt? Hoeveel u op jaarbasis bespaart als u gebruikmaakt van het GKL-collectief? Of welke extra vergoedingen u krijgt bij aanvullende verzekeringen? We hebben alle informatie voor u in een handig overzicht gezet. Makkelijk te downloaden en nog eens rustig na te lezen. U vindt het overzicht hier. 

Bereken uw premie
Tip 5 – Aanvullende verzekeringen: bedenk wat u belangrijk vindt

Tip 5 – Aanvullende verzekeringen: bedenk wat u belangrijk vindt

Waar de vergoedingen voor basisverzekeringen bij alle zorgverzekeringen ongeveer gelijk zijn, zijn de verschillen tussen aanvullende verzekeringen groot. Heel groot.

Begint u willekeurig met het vergelijken van verzekeringen, dan is de kans groot dat u binnen een uur door de bomen het bos niet meer ziet.

Bezint eer ge begint, luidt het devies. Bedenk goed welke vergoedingen voor u belangrijk zijn. Gaat u vaak naar de fysiotherapeut? Bent u mantelzorger en vindt u uitgebreide vergoedingen voor ondersteuning belangrijk? Heeft u hoortoestellen of een bril? Maakt u gebruik van alternatieve geneeswijzen? Zoveel mensen, zoveel wensen. 

Kies twee of maximaal drie punten die voor u belangrijk zijn en gebruik deze om verzekeraars te vergelijken. Zo krijgt u in relatief korte tijd een goed overzicht van voor- en nadelen per verzekeraar.

Tip 6 – Pakketvoordelen: wel interessant?

Pakketten bij zorgverzekeraars lijken interessant. Veel zorgverzekeraars hebben pakketten voor jonge gezinnen met opgroeiende kinderen bijvoorbeeld. Of pakketten voor senioren. Of zo’n pakket echt interessant is, valt te betwijfelen. Pakketten gaan namelijk uit van gelijke vergoedingen en dus gelijke zorgbehoeften. En dat is in de praktijk zelden het geval. Als u vaak naar de fysiotherapeut gaat maar uw partner nooit, is het voor u interessant om een uitgebreidere aanvullende verzekering af te sluiten en voor uw partner misschien wel geen.  

Neem dit mee in uw vergelijking. Vaak ontdekt u dat het niet alleen voordeliger is om losse verzekeringen af te sluiten, maar ook dat u allebei beter passende zorg krijgt.

Tip 6 – Pakketvoordelen: wel interessant?
Leden krijgen meer

Lid worden, overstappen en besparen

Bent u nog geen lid van Groene Kruis Ledenorganisatie, maar wilt u wel profiteren van de voordelen bij VGZ én alle andere voordelen? Meld u dan aan als lid. U bent al lid voor slechts € 14,95 per jaar. Het lidmaatschap geldt voor uw hele huishouden. En sluit u via VGZ ook een aanvullende zorgverzekering af, dan krijgt u uw lidmaatschapsgeld volledig vergoed. 

Bent u nu nog verzekerd bij een andere zorgverzekeraar en wilt u overstappen naar VGZ, met alle voordelen van het ledencollectief? Ga dan naar de website van VGZ.

Bent u al verzekerd bij VGZ maar maakt u nog geen gebruik van het collectief? Neem dan contact op met onze Klantenservice T. 088-61 088 61. Wij helpen u dan verder. 

Word nu lid

Word nu lid en bespaar honderden euro’s

Direct lid worden