Zorginnovaties? Ik weet niet eens hoe een bedpan werkt.

Vandaag hadden we de prijsuitreiking van ‘het beste idee van De Zorggroep’. Bijna 60 ideeën waren de afgelopen weken uitvoerig besproken en beoordeeld, met een top 5 als resultaat. Vervolgens mochten, tot vorige week vrijdag, al mijn 5.000 collega’s stemmen. Zeer spannend.

Opvallend was dat de meeste ideeën zo ‘simpel’ leken. “dat we daar niet eerder aan gedacht hebben” was veelal de reactie. Het zal je niet verbazen dat juist zo een idee het ‘beste idee’ is geworden. Het idee is het toepassen van haakjes of iets dergelijks onder de hoog-laag bedden zodat kabels, zuurstofslangen, etc. niet op de vloer liggen. Werkelijk geniaal. Maar eigenlijk ook te maf voor woorden dat hier nog nooit iets op is gevonden! Een groot compliment voor het team die het idee heeft ingebracht. Want regelmatig wordt een kabel stuk gereden door bijvoorbeeld een tillift die onder het bed geschoven moet worden en nog erger….. soms rijden collega’s over een zuurstofslang. En aangezien ik nogal visueel ben ingesteld zag ik de meest lachwekkende situaties voor me. En ja natuurlijk is het gevaarlijk maar toch…. Stiekem ook wel een beetje humor. Ik zie het al voor me dat zo’n wieltje van een tillift de zuurstof blokkeert en dat de klant met grote ogen de verpleegkundige aankijkt en al een beetje blauw aanloopt… en dan van haar de vraag krijgt “ja zegt u het maar, wat kan ik voor u doen?”

Een ander idee was de care bag. Een plastic zak met een matje waar iemand zijn behoefte in kan doen i.p.v. de bedpan of po-stoel. De vloeistoffen worden door het matje omgezet toch een gel-achtige substantie. De zak wordt afgesloten en kan bij het grof vuil (ja waar anders). Dat voorkomt dat je, wel of niet kokhalzend, met een volle bedpan door het gebouw rondloopt. Alleen het idee al… Doet mij denken aan de situatie dat ik met zo’n schoen rondloop waarmee mijn dochter in de hondenpoep heeft getrapt. Zo ver mogelijk voor me uit houden..Verschrikkelijk. Vervolgens sta ik met twee van mijn collega’s (Claire en Anouk) te praten hoe zo’n zak dan werkt, want ik weet het oprecht niet. “Nou ja in principe hetzelfde als een bedpan”, zeggen ze in koor. Mijn gezicht verstijfde en waarschijnlijk gingen de lampjes in mijn ogen uit. Want van Claire kreeg ik meteen een veeg uit de (bed)pan hoe ik dat niet kon weten. En nu, beste lezer, ga ik deze vraag aan jou stellen. Weet jij het? Neem even een minuutje de tijd om hier over na te denken en lees dan verder. Ik ga je in ieder geval mijn antwoorden en vragen geven. Want hoe leg je de klant neer? Draai je die op zijn zij en hou je dan een van zijn benen omhoog als een schaar? Waarbij je dan met 1 hand de bedpan als een soort van tennisracket tegen de billen van de klant slaat? Of leg je de klant in een soort van foetushouding? Of leg je de klant juist op zijn rug en leg je een kussen onder de onderrug en schuif je dan de bedpan of zak eronder? Maar dan loop je het risico dat het kussen onderloopt…. Of ligt de klant op zijn rug en zet je beide benen in een 90-graden hoek met de bedpan ertussen, of probeer je de klant op zijn knieën te laten zitten en vuurt hij dan alles in de bedpan.. En dan nog iets. Blijf je er bij? Ik moet er toch niet aan denken als ik met rood doorlopen ogen een zuster moet aankijken terwijl ik mijn behoefte moet doen. Ik doe op de camping al oordopjes in met muziek omdat ik vooral de mensen naast me niet hoef te horen. Laat staan dat er iemand bij me staat die me aan het coachen is hoe goed ik wel niet bezig ben. “nou meneer Heijkers, dat is een gezonde bruine bonus, hou vol”. Hou toch op.

Maar ik realiseer me dat het best raar is dat ik dit gewoon niet weet. Het enige excuus dat ik heb, is dat ik me binnen de organisatie bezig houd met marketing, productontwikkeling en innovatie. Maar toch. En ik zie aan Anouk en Claire dat ze daar ook zo over denken. En zo direct als mijn lieve collega’s zijn, leggen ze het me keurig uit en word ik vervolgens vol uitgelachen.

En ze hebben groot gelijk.

 

Groet,

Daan Heijkers

Zorginnovaties? Ik weet niet eens hoe een bedpan werkt.