Meer rust door te ontspullen.

Veel mensen vinden opruimen ontspannen en ze zeggen ook wel een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maar wat is het nou en hoe doe je het? Wij geven u tips!

 1. Wat is ontspullen?
  Er is een groot verschil tussen ontspullen en opruimen. Opruimen is alle los slingerende dingen een plekje geven zodat het er weer netjes uitziet in huis. Bij ontspullen doe je echt weg, neem afscheid van je spullen. Ontspullen is hard nodig, omdat het hebben van al die spullen onrust geeft.

 2. Hoe kunnen spullen onrust geven?
  Aan veel spullen kleven allerlei emoties. Dat kunnen positieve emoties zijn, maar ook negatieve. Soms kleeft er een schuldgevoel aan als het om een erfenis gaat of een cadeau van een overledenen. Of wat dacht je van die ongebruikte hometrainer in de logeerkamer? Zodra je 'm ziet, word je ermee geconfronteerd dat je er niet op traint. We moeten al zoveel van onszelf. Met ontspullen haal je die druk weg en word je niet meer geblokkeerd door negatieve emoties. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Ga na welk gevoel de spullen in je huis je geven. Voel je je nog wel thuis met al die spullen? Geeft het een stressgevoel of word je er verdrietig van? Dat kan een eyeopener zijn.

 3. Hoe komt het dat mensen zo moeilijk dingen kunnen wegdoen?
  Ze zijn bang dat ze hiermee ook hun herinneringen weggooien. Maar dat is helemaal niet zo. We maken ook duidelijk onderscheid tussen wegdoen en weggooien. Als mensen weten dat hun spullen goed terechtkomen, is het vaak draaglijker. Met name bij ouderen zie je dat wegdoen moeilijker wordt. De spullen geven een gevoel van veiligheid. Probeer mensen altijd te laten inzien: welke gedachten kloppen er niet?

 4. Is het een trend van deze tijd?
  Al ver voordat de Japanse Marie Kondo in 2015 met het boek Opgeruimd kwam, wilden mensen al van hun spullen af. Toen het slecht met de economie ging, keerde mensen terug naar de basis; het leven kon best een stuk simpeler. In hoeverre heb je spullen echt nodig? Durf eerlijk te zijn; hoe vaak gebruik je het of kijk je er nog naar?

 5. Hoe begin je?
  Pak het per ruimte aan. Maak een lijstje waarop je concreet beschrijft wat er moet gebeuren. Dus niet; studeerkamer opruimen, maar; vandaag die plank boven het bureau, morgen het ladekastje. Hak het in mootjes! Zo blijft het overzichtelijk en verandert je huis niet in een oorlogsgebied. En breng je motivatie in kaart; wil je een kamer voor je (klein)kinderen creëren of wil je meer rust in je kop?

 

Succes!

Meer rust door te ontspullen.