Hoe voorkom je rugpijn?

Hoe voorkom je rugpijn?

Maar liefst 8 op de 10 mensen in Nederland kamt met rugpijn. Rugpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende rugklachten, iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. Lage rugklachten, gehele rugklachten of andere klachten. Maar wat moet je nou eigenlijk doen om rugpijn te voorkomen en welke tip en oefeningen zijn er die kunnen helpen bij rugklachten? Wij zetten deze graag voor je op een rijtje!

  1. Probeer met rugklachten op je zij te slapen met een kussen tussen je knieën, op deze manier is je wervelkolom in een neutrale houding Lukt slapen op je zij niet? Je kunt ook op je rug slapen met een kussen onder je knieën. Buiten het aannemen van de juiste slaaphouding is het belang van je matras ook erg groot.

  2. Rechtop, rechtop, rechtop! Een onderuitgezakte houding is zeer slecht voor je rug, vooral als je lang onderuit zit bijvoorbeeld achter een computer. Dus houd je schouders ontspannend, voeten plat op de grond en borst naar voren!

  3. Versterk je spieren door verschillende oefeningen, zie bijvoorbeeld de oefeningen van onze samenwerkingspartner VGZ.

  4. Vooral veel bewegen! Bewegen is niet alleen gezond, maar ook nog eens goed om snel te herstellen van rugpijn!

  5. Bij een rugblessure kan het helpen om ijs tegen het pijnlijke gebied aan te leggen. Let op! Leg wel altijd een doek tussen je huid en het ijs om te voorkomen dat het ijs vast vriest aan je rug. Na een paar dagen koelen met ijs kun je overstappen naar warmte. Warmte ontspant de spieren en bevordert de bloedsomloop!

  6. Laat je eens overheerlijk masseren! Zelfs een kleine massage van 10 minuten kan al helpen bij het voorkomen van rugklachten.

Om de oefeningen beter te bekijken kun hier klikken.