Zorg met add-on pakketten

Ik las tijdens mijn kerstvakantie in de krant De Limburger dat het speciaalbier zijn opmars maakt aan de kersttafel. Een artikel naar mijn hart kan ik u verzekeren. Heerlijk bier met volle aroma’s en een fijne afdronk. En met een haardvuurtje, de kinderen in bed en de vrouw naar de tennisles is de ervaring compleet.

Terwijl ik als een Charles Dickens personage in het vuur staarde, kwam de Socrates in mij naar boven. Ik zocht naar het antwoord op de vraag: ‘als ik ooit in zorg kom, kan ik deze momenten nog steeds beleven’? Want dit soort momenten zijn voor mij heel waardevol. Met het artikel in mijn achterhoofd vielen de puzzelstukken op hun plaats.

Add-ons!! De oplossing zit in de add-ons!. Een add- on is een (softwarematige) toevoeging of uitbreiding, aan een bestaand product. De zorg gaat en moet steeds meer toegespitst zijn op de wensen van de klant en de klant zal steeds meer zelf moeten doen en inbrengen. Een complex vraagstuk waarvan het antwoord al een paar minuten in mijn hand walste.

Starende in het vuur, visualiseerde de vlammen mijn verhaal. Een verhaal waarbij mijn kinderen hard aan hun carrière werken, mijn vrouw gelukkig nog steeds bij me is, maar niet goed voor me kan zorgen. Mijn kinderen en vrouw gaan in de toekomst met mij, en indicatie, onder de arm in gesprek met een zorgorganisatie. Daar wordt de basiszorg besproken voor meneer Heijkers. Prima zorg, aan huis of in een zorginstelling.

Nadat de primaire zorg is vastgesteld en de taakverdeling tussen mij, mijn partner, kinderen en (wijk)verpleging duidelijk is, verschijnt er een Ipad op tafel met de ‘zorg add-ons’. Yes, nu komt het goede gedeelte! Een digitale menukaart waarbij mijn kids aanvinken wat meneer Heijkers allemaal fijn vindt. Nou, dat is nogal een lijstje!

Om in FBTO-termen te blijven:

bierpakket: ‘aan’, Netflix: ‘aan’, pyjamadagen: ‘uit’, Pirelli kalender: ‘aan’, magnetroneten: ‘uit’, tijgernoten: ‘aan’, room with a view: ‘aan’, Star Wars: ‘een hele dikke aan’, verpleegkundige met ochtendhumeur: ‘uit’ en ga zo maar door. Super. Om deze add- ons te leveren wordt de verpleegkundige iets meer betaald, maar hopelijk kan ze daar ook de tijd voor maken! Het lijkt me heerlijk. Natuurlijk hoop ik niet zorgbehoevend te worden, maar als het dan toch moet dan zie ik bovenstaande wel zitten.

Met een gerust hart hef ik het glas naar mijn haardvuur en drink ik mijn laatste slok Westvleteren 12 op.

Als ik een uur later in bed lig begint mijn hoofd te malen en kan ik de slaap niet vinden. En waarom? Ik realiseer me opeens dat deze add-ons veel geld kunnen gaan kosten. Geld dat ik waarschijnlijk tegen die tijd wel heb….. maar willen mijn kinderen daar ook mijn geld aan uitgeven? Of willen ze dat liever investeren in een tweede huis op de Seychellen? Het zweet breekt me uit. Ik vlieg uit bed, mijn vrouw schiet wakker en ziet me haastig iets op een post-it schrijven. Triomfantelijk hou ik het gele blaadje in mijn hand en plak ik het op de deur waarop zij verbaasd roept: wat bedoel je met ‘ morgen notaris bellen’?

Proost.

Daan

Zorg met add-on pakketten