Zomerspudding

De zomer heeft zich de afgelopen dagen wel bewezen. Er zijn hoge tempraturen op komst en we kunnen met z'n alle genieten van het overheerlijke zonnetje.
Maar met dit weer hebben we vaak geen zin om lang en uitgebreid in de keuken te staan, maar voor dit zomerse toetje maken we een uitzondering!

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten (+1 nacht koelen)

Ingrediënten

  • 1 bakje frambozen
  • 1 bakje aardbeien
  • 1 bakje bramen
  • 1 bakje bosbessen
  • 40 g suiker
  • 4 eetlepels water (of crème cassis of andere vruchtenlikeur)  
  • 1 witbrood in lange plakken gesneden (dus in lengterichting)
  • 100 ml slagroom

Bereidingswijze

Meng alle vruchten met de suiker en het water (of de vruchtenlikeur) door elkaar. Verhit een pan met antiaanbaklaag en voeg de bessen toe. Kook alles op middelhoog vuur 1 tot 1½ minuut, tot het fruit een beetje zacht wordt. Schep het fruit boven een kom en laat het sap/siroop uitlekken.

Bekleed een ronde glazen kom of 4 kleine ronde kommetjes, waar alles in past, met plasticfolie. Snijd alle korsten van het brood. Je hebt 5 of 6 lange plakken nodig.

Steek met een ronde uitsteekvorm een cirkel uit om de bodem van de puddingvorm te bekleden en nog een voor de bovenkant. Snijd de rest van de plakken brood bij zodat ze langs de zijkant passen. Zorg voor wat overlap.

Doop het brood kort in de opgevangen vruchtensiroop en bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met het brood; leg de doorweekte kanten tegen de vorm. Schep al het fruit erin, doop dan de plakken brood voor de bovenkant in de siroop en leg op het fruit. Bedek het fruit volledig met brood. Schep het resterende sap erover, zodat het brood doorweekt raakt. Dek af met plasticfolie, zet een even groot bordje op de vorm met daarop een conservenblik als gewicht. Zet de pudding minimaal 5 uur tot één nacht in de koelkast.

Verwijder de folie en keer de zomerpudding op een mooie schaal. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en serveer bij de pudding.

Zomerspudding